Тя подкрепя шестмесечната отсрочка за делата

"Едно дело в спецсъда се равнява на 20 дела в другите съдилища. Преди да вземат решение, политиците трябваше да дойдат да видят обема. Колегите ще срещнат затруднения с големия мащаб. Само делото за КТБ е 800 тома. Закриването на спецправосъдието е за да се подменят магистратите". Това заяви съдия Галя Георгиева от Апелативния специализиран наказателен съд за "Офанзива".  

Тя подкрепя шестмесечната отсрочка за делата на спецправосъдието. "Има технически неща, които трябва да бъдат обработени. Ние трябва да бъдем преназначени, за да бъдем командировани, за да си довършим делата. Трябва да имаме достъп до електронната деловодна система. Бих поканила министърката да види обема от дела. По преимущество делата ще отидат в Софийски апелативен съд", обясни Георгиева.

Според нея в последните 2 години се е правело внушението, че спецправосъдието не си върши работата и властта е искала да я унищожи. "Структурата работеше от 2011 година, има правила и традиции, както и подготвени съдии. Безсмислено е да я събарят. Измененията в закона за съдебната власт не е писан в Министерството на правосъдието, трябваше Йорданова да каже от кого е съставена работната група", посочи съдията.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.