Това заяви председателят на Антикорупционната комисия в НС

От БАБХ към бюджета на държавата влизат по 4 585 лв. на час. Това означава, че БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево” всеки час прави по десет минимални пенсии. Сега парите отиват в държавния бюджет и вече има контрол. Това коментира в „Офанзива” по NOVA NEWS председателят на Антикорупционната комисия в Народното събрание Михал Камбарев.

„Преди е нямало камери и е имало само една фирма, която решава кой камион ще влезе и кой - не. Това вече създава огромен корупционен риск. Следващата седмица се очаква да има взаимна връзка с Турция за видеоконтрол”, добави той.

Камбарев засегна и частната лаборатория за пестициди на ГКПП „Капитан Андреево”:„Собственикът на „Евролаб” е открил фирмата със 100 000 лв. капитал и казва, че е направил инвестиция от 2 млн. Той преди това е работил на заплата в предишната компания. 2 млн. няма как да спестиш, заеми не са теглени. Най-вероятно това оборудване е оставено от предишната фирма. Този човек най-вероятно е „бушон” на „Интерпред Логистик”, собственост на „Интерпред БГ”, която се ръководи от Мирослав Петков и Размиг Чакърян Ами. Това са хора, известни в едни по-тъмни среди”, добави той.

Във връзка с идеята за „български Магнитски”, той каза: „Нещата, с които опозицията и други хора се опитват да всяват страх, че едва ли не се създава нова бухалка, са несъстоятелни”, уточни още Камбарев. 

„Работната група ще изготви предложение. Пътят на това предложение да стане закон е много дълъг и прозрачен”, добави още той. На въпрос дали трябва да се създаде регистър за лица, за които има данни, че осъществяват дейност, представляваща риск за икономическата и финансовата стабилност, Камбарев посочи: „Много е важно да има прозрачност. Да знаем кои са лицата, осъществяващи дейност, за която има някакви съмнения със свързани фирми”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.