Тя смята, че ще има предсрочни избори

"Никой не е чувал за хората от работната група за проекта на български закон "Магнитски". Много опасно е, че на някой му е минало през главата такова нещо. Това ли е промяната, която виждат? Това е най-мракобесното нещо, което съм чела. Срамно е". Това заяви за "Офанзива" бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева.  

Тя смята, че ще има предсрочни избори. "Управляващите са жалки, каквато и глупост да направят, се оправдават с ГЕРБ. Няма връзка между партията ни и фирмите, проверяващи по границата. Договорът е започнат по време на служебното правителство и завършен по време на това. Опитват се да се оправдаят за хаоса по границата", отбеляза Захариева. 

Според нея хората вече не обръщат внимание на властта, а искат решения."Не се иска с видеообръщение КСНС. Не беше консултирано и с парламентарните партии, а и коалиционните партньори бяха изненадани. Ако има такъв съвет, ГЕРБ ще участва", коментира тя.

Захариева: Петков е поел е ангажимент към РСМ и иска да прехвърли отговорността

Относно 1 януари 2024 година като дата за приемане на еврото Захариева сподели, че при намалената прогноза за икономически растеж и продължаващото теглене на нови дългове, това е нереалистично. "Нулевата зависимост от руски газ изобщо не е вярна. Получаваме 30% по-скъп руски газ чрез посредници", коментира бившият външен министър.

По думите й вероятно властта ще забави изборът на нов ВСС, заради нежелание да се говори с опозицията. "Коалицията не може да се разбере за нищо. Имам съмнения, че ще успеят да направят своя избор. Страната няма как да остане без ВСС, иначе ще се блокира работата на съдебната система", посочи тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.