Той е едно от най-емблематичните лица на българския преход

Той е едно от най-емблематичните лица на българския преход. Когато неочаквано през 1989 година свалянето на Тодор Живков даде начало на българската демокрация, Христофор Събев прави едни от най-запомнящите се бдения в центъра на София. Той е дипломиран физик. Работил е в лаборатория проучваща космически лъчения в Тяншан, но след това избира пътя към храма. Няколко пъти е арестуван от Държавна сигурност. Започва новият епизод от поредицата „Белези от свободата“.

„Наклеветиха ме и ме арестуваха. Подписах, че не искам да се занимавам с политика, а с наука. Почувствах се разтърсен от този арест“, спомня си той.

След това младият свещеник започва литийни шествия с икони във времена когато властва разбирането, че религията е опиум за народа. „Направих комитет за защита на религиозните права. Беше тайно и нямаше предатели. Заведоха ми дело за най-строго следене за вражески подривни действия. Държаха ме заточен 3 месеца в Черепишкия манастир“, разказа Събев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.