Част от хората ще започнат и работа

Хиляди бежанци от Украйна се очаква в близките дни да бъдат извозени от морските курорти към вътрешността на страната. Вицепремиерът Калина Константинова е в Бургас в неделя. В събота тя беше във Варна, а имено от морската столица тръгва и първият безплатен влак. Голяма част от хотелиерите ще задържат обаче бежанците, настанени при тях, като хората ще започнат и работа. 

Олга пристига в България от Николаев на 21 април. Бягайки от войната, заедно с майка си и дъщеря си, успява да намери подслон в курорта Албена. „Много съм благодарна за начина по който ни посрещнаха. Всички тук са много любезни и им благодаря за доброто отношение към нас и към нашите деца”, споделя Олга Хиршова.

„По стечение на обстоятелствата аз съм родена в Харков и това обуславя и моето близко отношение към украинците, които са настанени тук и съответно организацията на техния престои и по-нататък и работа. Изключително съм ангажирана с това”, разказва Красимира Стоянова - изпълнителен директор на Туроператорската фирма към к.к „Албена”.

Принудена от обстоятелствата Олга ще остане в България и след 31 май, а курорта й предлага да започне работа в туристическата сфера.

„Планирам да работя организатор в туристическата сфера. Аз съм преподавател по немски език и мога да работя с немските гости. За мен ще е удоволствие да помагам за тяхното обслужване”, казва Олга.  

Въпреки, че се намира в трудна ситуация, Олга е убедена, че ще справи със задълженията си в хотела. „Имам опит в организацията и разчитам, че ще приложа моите знания и умения и ще се справя, тъй като обичам да работя с хората. Ще организирам тяхното посрещане от летището до курорта. Ще съпровождам туристите на някои от екскурзиите. Днес беше и първата ми такава екскурзия”.

А освен Олга курорта има готовност да назначи още 150 украинци.

„В зависимост от техните възможности и квалификация. Имаме хора, които владеят езици и които ги наемаме на длъжности, които са свързани с общуването с гостите. Това са и администратори и екскурзоводи, организатори. Но има и такива, които не владеят чужди езици - за тях пък са позициите, като камериерки и помощници в кухнята”, твърди Красимира Стоянова - изпълнителен директор на Туроператорската фирма към к.к „Албена”

5 са хотелите в Банско, в които ще продължат да настаняват хората, бягащи от войната, и след 31 май. В зимният куророт няма държавни бази, които да ги приютят. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.