Валежи с потенциал за градушки са обхванали Северозападна България

Огромна градушка унищожи посеви, нанесени са сериозни щети в сливенските села Сборище и Оризари. Късовете са били с големината на лимони, а редица стопански постройки са с разрушени покриви. 

Местните го определят като "леден апокалипсис", срещу който са безпомощни. Фотоволтаици са разбити, а над 20 са потрошените автомобили. 

Облакът се е формирал над село Караново. Върху него са изстреляни 54 противоградни ракети, съобщиха от областната управа в Сливен. „ Скоростта на движение на облака е била много висока. За 6 минути той е преминавал 4 километра, затова апокалипсисът е продължил 12 минути”, обясни Веселин Вълчев, областен управител.

 

 

Покривът на близо половин декар земеделско хале е изцяло унищожен.Счупени са панели на фотоволтаични централи, над 50 автомобила са със щети. Над 200 къщи в района са с поражения върху покривите. Щетите тепърва ще бъдат описвани.

В района на Нова Загора пък се образува мощна купесто-дъждовна система с потенциал за едра градушка. Облакът премина Балкана в посока Велико Търново, където беше разбит от самолет на Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Докато валежът над Твърдица е изолирана буря, то в западните краища на страната гръмотевичната активност е особено силна. Валежи с потенциал за градушки са обхванали Северозападна България.

Процесите ще се засилват с приближаването на вечерта. До края на денонощието се очакват локални значителни по количество валежи на много места в Западна и Северна България.

Жълт код за опасни явления е обявен от НИМХ за четиринайсет области в страната. Предупрежденията са за обилни валежи и гръмотевична активност.

Поройни дъждове и градушки имаше и вчера. Почти всички покриви на къщи в с. Галище са с изпочупени керемиди от разразилата се вчера разрушителна градушка, съобщиха от кметството. Огромните ледени късове са счупили и стъкла на прозорци. През целия ден местните жители пренареждат керемиди по покривите, опасявайки се от нови дъждове и бури, обяснява кметът на маданското село Бисер Емилов.  

Въпреки изстреляните ракети, те не могли да предотвратят бедствието, заради бързото формиране на ледения облак.  Министърът на земеделието обяви, че правителството е отпуснало необходимите средства за борба с градушките

"Осигурихме средства в размер на 8 милиона лева за закупуване на ракети за самолетния способ е осигурен размер средства в размер на 5 милиона и половина лева и вече почти цялата територия на страната се обработва срещу градушки", заяви земеделският министър Иван Иванов. 

От община Твърдица и Сливен са готови да предоставят керемиди,  на пострадалите домакинства, с които да заменят счупените. 

 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.