Евакуираните са малко - около 50 души на ден

В Украйна тежки боеве се водят в Северодонецк. Хиляди цивилни все още са в града, който е атакуван от руската армия. Настъплението на руснаците продължава. Украйна определя положението в източните райони като изключително тежко. Няколко града са под непрестанен обстрел. Местните власти съобщават за жертви и разрушения.

Мнозина се евакуират от Северодонецк и съседния Лисичанск. Превозът е осигурен от украинската армия, а хората се карат на запад - в съседни градове, които са по-далеч от бойните действия. Този войник обяснява, че превозът е брониран. Всъщност това е пригоден камион, който да дава някаква защита, защото пътищата около града се обстрелват.

Нови групи бежанци започнаха да бягат от Донбас

"От два месеца живеем в нечовешки условия. Печахме хляб и носехме на старците. Те плакаха, когато им казах, че тръгвам. Но повече не мога да издържам така", споделя Елена, жителка на Северодонецк.

Евакуираните са малко - около 50 души на ден. Местните власти казват, че от 100-те хиляди жители на Северодонецк, между 10 и 20 хиляди още са в града. Шансовете да избягат преди целия град да стане арена на боеве практически няма.

Руското военно командване обяви, че за един ден са убили 300 украински войници. Русия нарича военнослужещите "националисти" и "радикали". Унищожен бил и голям склад с боеприпаси край Кривой рог.

Зеленски на фронтовата линия край Харков

А президентът Володимир Зеленски за първи път от началото на войната напусна Киев. Той посети Харков. Градската управа му показа жилищни блокове, разрушени от руската артилерия. Зеленски каза, че трябва да се правят планове и за след войната.
   
"Градовете трябва да изработят добри проекти. Да намерят и свое финансиране. Защото по места точно губернаторите и кметовете са тези, които ще придвижват европейските проекти за строежа на домове”, заяви той.

Украинският президент награди войници, отличили се в боевете около Харков. След месеци на непрестанен обстрел руските войски бяха принудени да се отдръпнат от Харков и животът в милионния град поне временно се нормализира.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.