Събитието се проведе в резиденция "Бояна"

Президентът Румен Радев и първата дама с благотворителен бал за деца в неравностойно положение. В резиденция „Бояна” те  посрещнаха близо 100 зрелостници. Празничната вечер е част от благотворителната инициатива на държавния глава „подкрепи една мечта“.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Традиционният абитуриентски бал се  завръща след 2-годишна пауза заради COVID-епидемията.  Освен да имат незабравим бал, като всички свои връстници, целта на кампанията е децата от социалните домове да получат подкрепа и напътствия за бъдещата си професионална реализация.  Отличниците  получават и стипендии. На празничната вечер присъстваха и министрите на образованието, труда и социалната политика и спорта, които също подкрепят инициативата.

„Мечтата е в основата на всеки успех. Мечтата ни дава увереност да върви напред. По-страшно е, ако няма за какво да мечтаете и да се борите. Ако срещнете препятствие по пътя, не се притеснявайте. Често съм чувал, че всеки от вас мечтае за работа. Дом и семейство. Каквото и да решите за напред, образованието ще ви е нужно. Моят съвет е да правите избори, от които да не се срамувате. Какъвто и избор да направите, не позволявайте да отнемат вашите крила”, заяви в словото си към абитуриентите президентът Румен Радев.

Тя идва от голямо семейство. Джанет има още 10 братя и сестри , но от две годишна живее в социални домове.

 „Любов. Това е нещото, което много ми помогна, много ме вдъхновява. Подкрепата на всички възпитатели. И на всички мои приятели там и до ден днешен.  Смятам, че съм един щастлив човек. И най-вече добър”, твърди Джанет Чавдарова – абитуриентка

 Завършва Националната гимназия за екранни и сценични изкуства в Пловдив. С отличния си успех Джанет печели стипендия.  С парите си купува материали , за да може да рисува. Хоби, което се надява да превърне в професия.

„Искам да завърша рекламен дизайн, готвя се, ходя на курсове”, твърди тя.

Най-важната вечер за всеки един абитуриент – балът , Джанет  ще посрещне заедно със свои връстници от социални домове от цялата страна. Вълнувам се изключително много. Нямам търпение да видя и другите преобразени”.

За да бъде още по-незабравима вечерта им децата получават безплатен грим и прическа. Владимир Атанасов е един от 30-те фризьори-доброволци. Смята, че всеки трябва да помогне както може. А той  вече предложил работа на едно от децата  в салона, в който работи.

 „Трябва да се дава помощ за тях, защото тук днес ще е веселба. Емоцията е хубава, но от утре животът действително е труден и виждате, че помагаме. Българинът  е добросърдечен. Защо да не помогнем и на едни млади хора, които искат старт, да им дадем някакъв занаят, някаква работа”, заяви Владимир Атанасов-  фризьор.

За последните 5 години с кампанията администрацията на президента е успяла да събере близо 300 хиляди лева, с които са подкрепят децата в неравностойно положение.  А Джанет  има съвет към всеки един от тях.

“Да не се предават и да оценяват това, което имат, защото някои  го нямат”, споделя Джанет. Така както се опитва и тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.