Комисията по бюджет и финанси организира кръгла маса

Инфлацията и въвеждането на еврото са основни теми в парламента. Комисията по бюджет и финанси организира кръгла маса. В разговорите участват представители на Световната банка, Международния валутен фонд, Европейската комисия и БНБ. Основната тема е може ли България да приеме еврото още от януари 2024 година. Идеята е да се чуе мнението и на преподаватели, синдикати и работодатели.

По време на кръглата маса имаше сериозен скептицизъм в частта за инфлацията. Бяха изразени мнения, че именно подари това, че тя е едни от двата компонента заедно с дефицита, който е в бюджета, са нещата, които могат да ни спънат по пътя към Еврозоната през 2024 г.

Експерти и политици изразиха съмнения, че заради високата инфлация е възможно да не можем да се присъединим към Еврозоната от 2024 г. Председателят на Бюджетната комисия посочи, че в ЕК вече има нови разчети за това колко би била инфлацията през тази година у нас. Те надхвърлят 12%. В бюджета за началото на годината тя беше заложена да бъде около 6%.

„В процент не мога да измеря, но според мен шансът ни не е голям, тъй като, ако все пак запазим сегашните критерии, ние много трудно бихме ги изпълнили от гледна точка на инфлация”, заяви Каримански.

„Проблемът за България за Еврозоната не е инфлацията, тъй като тя наистина е малко по-висока от средната. Проблемът за нас е, че ние имаме ниска конкурентоспособност и сме най-слабо развитата страна в ЕС”, посочи Румен Гечев.

„В годината, в която са приели своето евро, инфлацията е спаднала спрямо предишната година. Втората година след приемането на еврото в другите страни, тя се е задържала на нивото от първата година. Това, че има по-висока инфлация, гледайки исторически, не би следвало да бъде проблем за икономиката като цяло”, коментира Венко Сабрутев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.