Премиерът обясни и как ще плащаме

България ще купува руски петрол до декември 2024 г. Това обяви премиерът Кирил Петков в Брюксел. Тази нощ лидерите на ЕС се споразумяха за петролното ембарго срещу Русия. За България е въведена отсрочка. 

„Благодаря на нашите партньори, че е съгласиха рафинерията в България да продължи да работи. Тя е направена да работи с руски петрол, затова ще ни трябва  време, за да я настроим да работи с друг”, заяви Петков. Той обясни и как ще се плаща петрола на Русия в следващите 2 години. „Лукойл” трябва  да плаща на „Литаско”, която е швейцарска фирма", каза Петков.

Българският премиер изрази увереност, че шестият пакет санкции ще мине. „Голяма част от паричните потоци към Русия ще спрат”, коментира Петков.

Той каза, че е разговарял с Марк Рюте за това, че доставките на руски газ за Нидерландия са спрели. Очаква се днес това да стане и с Дания.

Петков обясни и какви са били притесненията на унгарския премиер Виктор Орбан, който също се заканваше да наложи вето.

„Едното беше сега да продължи да влиза руския петрол, поради сходна причина като нашата.  По-ключовият въпрос беше какво ще стане, ако спре подаването на петрола през Украйна, какво ще стане с неговия руски петрол. Накрая се обединихме в решението, че е по-важно да влезе в сила пакет номер 6”, каза Петков.   

Запитан дали се готви негово посещение във Франция, каквито информации излязоха, Петков каза, че „на ниво МВнР се върши голяма работа, за да се види какви са всички възможности по темата РСМ”. „На ниво дипломация – не можем да потвърдим нищо. Но потвърждавам, че преди каквото и да се направи, ще минем през парламента. Той е последната инстанция. Няма да има нищо скрито-покрито пред българския народ”, заяви Петков.

Относно украинските бежанци у нас, Петков коментира, че „държава не може да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване до безкрай”. „Влизаме в една реалност , която е по-близо до тази, която се очаква за бежанците. Но условията са добри. Нормални условия, просто не са в хотелите”, каза премиерът.

Относно зърното, Петков смята, че страната ни е в една от най-добрите позиции в Европа, защото сме един от най-големите износители на зърно. „Тази година се очаква да имаме 7 милиона тона, а нашата консумация е 2 милиона.  Така че ние ще бъдем решение за глобалния въпрос и няма да има криза при нас. Нашият проблем е, че се търгуват тези стоки на световните пазари. Най-вероятно увеличаването на цената, ще се увеличи и при нас като цена. Но ние сме износител няма да имаме продоволствена криза по този начин”, заяви премиерът.  

„Всички сега мислят за сини коридори, през които да се изнесе блокираното зърно от Украйна. България е вариант, ако няма сини коридори. Пристанище Варна може да бъде едно от решенията. Почваме да заставаме на много ключови позиции в Европейския съвет. Все повече ни виждат като страна, даже лидер в някои от нещата. Лидер ще бъдем, ако решим да бъдем част от решението за зърното. Видяха ни като лидер и благодарение на това, че не се огънахме за „Газпром”, коментира премиерът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.