Програмата за настаняването им в черноморските хотели приключи днес

От днес спря програмата с 40 лв. за нощувка и храна на всеки украинец, избягал от войната. Край и на опитите бежанците да бъдат преместени към бази във вътрешността на страната.

СНИМКИ ОТ БАЗАТА В "САРАФОВО" ВИЖТЕ ТУК

След два поредни дни на полупразни автобуси и влакове, държавата смени тактиката. Сега всички, които не могат да останат на собствени разноски в хотелите по Черноморието, ще бъдат настанени в бази, палатки и фургони в „Сарафово” и Елхово.

СНИМКИ ОТ БАЗАТА В ЕЛХОВО ВИЖТЕ ТУК

Изявлението на вицепремиера Калина Константинова, с което беше обявен край на местенето на бежанци, предизвика вълна от полярни коментари. Позицията на кабинета обаче остава твърда.

„Държавата вече не може да подкрепя такова луксозно пребиваване”, заяви премиерът Кирил Петков.

 

А политиката към бежанците доведе до нови критики от „Дондуков” 2 към „Дондуков” 1.

„Беше ясно, че системата, която те измислиха с хотелите, рано или късно, ще създаде проблеми”, коментира вицепремиерът Илияна Йотова.

До вечерта в буферния център в бургаския квартал „Сарафово” са пристигнали около 100 украински бежанци. Те са настанени в хотелската част, която е с капацитет от 120 легла. След изчерпването им всички новопристигнали ще бъдат настанени в модерни палатки с климатици. Очаква се следващите дни палатковият лагер да бъде завършен. Очакваният капацитет е до 1000 легла.

В последния ден от програмата събирането на багаж и изнасянето от стаите започна от рано.

„Там има ли условия някакви, или просто ще стоим и ще чакаме? Нищо не знам”, сподели бежанката Ирина преди да се качи на автобуса.

„Какво ще правя във военен лагер? Там ли ще живея? Не знам, сигурно ще звъня на някаква гореща линия. Не желая да живея в палатков лагер”, каза украинецът Володимир.

С напредването на времето хората и багажът им продължиха да се трупат хотелите в „Слънчев бряг”.

„Само от нашите хотели трябва да бъдат извозени около 2400 души. Ясно е, че няма как центровете да поемат тази вълна наведнъж. Честно казано това създава доста емоционални проблеми”, обясни Веселин Данев, собственик на хотел.

Заради подобни въпроси много украинци избраха оттук нататък да се оправят сами. 

„Ние си наехме апартамент, защото в средата на май ни казаха, че можем и да не попаднем в програмата, защото децата ни вече са големи”, разказа Татяна.

От областната управа в Бургас защитиха промяната в плана за настаняване след два дни на почти неуспешни опити за преместване към Рибарица и Паничище.

„Отивайки пред част от хотелите, се установява, че автобусите стоят с часове. Съответните граждани ги няма. От Агенцията по бежанците започват да ги търси по басейни, плажове. Хората казват, че не искат днес да се местят”, коментира Пламен Янев, зам.-обл. управител.

В буферния център в Сарафово на място днес дойдоха от Върховния комисариат за бежанците на ООН, за да проверят условията. 

„Условията тук са подходящи за кратък престой, докато хората бъдат пренасочени на други места”, каза Борис Чеширков от ВКБООН.

„Ако отново откажат, продължават да си стоят в буферния център”, поясни Пламен Янев.

Преместването продължава и утре.

Междувременно 500 украинци от хотелите във Варненско бяха натоварени във влак към Кливен и оттам - към разпределителния център в Елхово. Там пристигнаха около 130 души. Част от тях отказват да слязат от автобусите, шокирани от условията в базата.

„Бяхме в Обзор. Хотелът беше чудесен. Посрещнаха ни прекрасно, благодарим много”, споделя една от украинките.

„Тук ни доведоха като заложници. Избягахме от войната, за да търсим човешки условия. Не ни дадоха никаква информация къде отиваме. Мястото изглежда като затвор. Тоалетната е обща. Как може на слънце да се живее в този фургон?”, разказа Света.

Жената не пожела да остане там и си тръгна. За тези, които се съгласят да останат, има 306 фургона.

„Те са с по 4 легла на вишки - 2 по 2. Санитарните възли са отделно”, поясни инспектор Димитър Димитров от центъра.

Фургоните няма климатици, за които сега тече обществена поръчка. Осигурена е вода и храна. Хората ще могат свободно да го напускат и излизат в града.

„Държавата е направила всичко необходимо. Това са възможностите към настоящия момент. Който се отказва от тази помощ, попълва декларация за отказ и ние повече нямаме ангажимент към него”, заяви Васил Александров, областен управител на Ямбол.

Първата настанила се в центъра в Елхово беше Юлия. Тя пристигна в нейните две деца.

„Искам да се върна у дома. Надяваме се, че ще останем тук само няколко дни, след което ще ни настанят при по-нормални условия”, каза тя.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.