Тя е подала три сигнала в полицията срещу бившия си приятел Виктор Спига, но нито една жалба, твърдят от МВР

Нови разкрития и по случая "Алена Щерк". Жената е подала три сигнала в полицията срещу бившия си приятел Виктор Спига, но нито една жалба.  Данните са на МВР, след като в понеделник  от Прокуратурата обясниха, че при тях подадени сигнали няма. А пред вестник "Телеграф" синът на Алена Щерк - Кристиян, разказа за упражняван тормоз от страна на Спига.

Първият сигнал на Алена Щерк срещу Виктор Спига е от началото на февруари тази година.В него тя казва, че била притеснявана от бившия си приятел. Мъжът е предупреден от полицията, а до официална жалба не се стига. Седмица по-късно  Щерк отново звъни на телефон 112 заради скандал между нея и Спига. Полицията не открива следи от насилие. Жалба отново не е подадена.За последно 47-годишната жена подава сигнал в полицията в началото на април когато бившият й приятел не връща колата й в уреченото време. А от прокуратурата казват - без жалба, не могат да предприемат нищо

„Домашното насилие, освен наказателно измерение, има и извън наказателното право. Знаете, че има и такъв Закон за защита от домашно насилие”, заяви Десислава Петрова - говорител на СГП.

Според съдебния психиатър проф. Петър Маринов, до физическо насилие най-често стигат мъже, склонни към импулсивни действия и  бърза проява на агресия.

„Чувство на притежание. Твоят брачен или сексуален партньор е вещ. Не е човешки индивид”, твърди проф. Петър Маринов - съдебен психиатър.

Финансова криза, както и  намеса от родители или приятели на двойката също водят  до физическа агресия, предупреждава проф. Маринов. „Множеството удари по правило говорят за неудържим гняв и ярост.Което по-трудно се свързва с нещо много добре планирано, много добре извършено”.

„Има следи от козина и от белина. Вероятен способ за заличаване на следи, включително такива от кръв. Предстои да получим заключенията на съответните експертизи, за да  можем със сигурност”, посочва Десислава Петрова - говорител на СГП.

Виктор Спига е вменяем, категоричен е съдебният психиатър проф. Маринов. Той е осъзнавал какво прави, както и последиците от действията си. Може да му се губят само дребни детайли от обстановката.

„Той не е психично болен в тесния смисъл на думата. Ако говорим обаче за социална норма, тя е дълбоко - дълбоко прекрачена”, заяви съдебният психиатър.

По информация от италиански медии, Виктор Спига е носел малък двуостър нож в момента на задържането си. До дни местните магистрати ще решат дали да го екстрадират у нас по обвинение в убийство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.