Комисията по бюджет и финанси организира във вторник кръгла маса

Броени дни, след като Министерският съвет прие плана за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година, управляващи се усъмниха, че датата е реалистична. На кръгла маса с финансисти, експерти и политици от „Има такъв народ” заявиха, че много вероятно това няма да се случи тогава. 

Оказва се, че основните проблеми пред страната ни са дали до началото на 2024 г. ще покрием два важни критерия на Брюксел – ниво на инфлацията и бюджетният дефицит. Затова и от управляващата коалиция се чу мнение, че шансът да успеем е твърде малък. За бързане обаче призоваха почти всички участници в дискусията. Припомняме, че вече близо 2 години сме част от чакалнята на еврозоната – механизмът  ERM II.

Три от четирите партии в управляващата коалиция са на различно мнение дали 2024 година е реален срок да сменим лева с евро. Основната причина – растящата инфлация, която може да не се хареса на Европейската централна банка.

„Не е голям шансът ни. Ако запазим сегашните критерии, много трудно бихме ги изпълнили от гледна точка на инфлацията”, заяви Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси.

От БСП също смятат, че заради икономическото състояние на страната датата е нереалистична.

„Проблемът за България е, че ние имаме ниска конкурентоспособност, най-слабо развитата страна сме в Европейския съюз и това ни поставя в особени условия. Няма как общата монетарна политика на ЕС да бъде еднакво добра и за развити, и за слабо развити”, коментира Румен Гечев, депутат от БСП.

С повече оптимизъм гледат от „Продължаваме Промяната”. И дават за пример други държави.

„В годините, в които дадени държави са приели еврото, инфлацията е спаднала”, поясни Венко Сабрутев от ПП.

Две от водещите институции в процеса – Министерството на финансите и БНБ са единодушни – трябва да се действа максимално бързо.

„При днешната геополитическа ситуация за мен логичният отговор е - сега или възможно най-скоро” каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев

За това призоваха и бивши министри.

„Представете си, че сега тази котва е на лице, но се държим с ръка за нея. Ръката постепенно може да изтръпне, но къде-къде по-добре е да се закачим стабилно за котвата”, каза бившият министър на финансите Милен Велчев.

„Не блокирайте техническия процес, докато чакате анализът, защото това на практика означава, че няма да сменим валутата до 2024 г., каквото и да направим”, заяви Владислав Горанов, друг бивш министър на финансите.

Техническите срокове за смяна на валутата са около 18 месеца. Точно толкова остават и до 1 януари 2024.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.