Забраната се налага заради чести нарушения на водачите на каруци

От днес влиза в сила забраната за движение на пътни превозни средства с животинска тяга /каруци/ по улиците за обществено ползване на територията на Столична община – с граници, заключени в карето между автомагистрала „Европа“, Източна, Западна и Южна дъга на Околовръстен път /СОП/, съобщават от Столичната община.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Безопасно ли е пътуването по АМ „Тракия”

Контролът по изпълнение на тази Наредба се осъществява от Столичния инспекторат, СДВР- сектор „Общинска полиция“ и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.
При установяване на нарушения, компетентните органи задържат за отговорно пазене превозното средство до поискването му от собственика и го връщат след заплащане на разноските по отговорното пазене. Животните, ползвани за задвижване на превозни средства с животинска тяга, се предават на ОП „Екоравновесие“ и се връщат на собственика след заплащане на разходите за отговорна пазене, отглеждане и лечение.

На 10 януари тази година Столичният общински съвет прие доклад относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на цялата територия на Столична община.

Катастрофа между трамвай и джип в София (ВИДЕО)

Забраната се налага заради чести нарушения на водачите на каруци като отнемане на предимство, движение по тротоари, движение в насрещното платно. Освен това конете и катърите, използвани като животинска тяга, почти винаги са зле гледани, недохранени, не се обезпаразитяват и не им се предоставя необходимата ветеринарно-медицинска грижа, посочиха при обсъждането на доклада през февруари неговите вносители, общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов. Те очакват след наложената забрана подобряване на уличното движение, на пътната безопасност и на чистотата, тъй като често с каруци се извършва незаконно транспортиране и изхвърляне на отпадъци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.