Това заяви премиерът преди заседанието на Министерския съвет

Основен фокус на управляващите е актуализацията на бюджета. Това заяви министър-председателят Кирил Петков. Припомняме, че късно снощи се проведе поредният Коалиционен съвет именно по тази тема.

Управляващите са се обединили около график, по който да се придвижи актуализацията на бюджета. В момента във финансовото министерство се изчистват и последните детайли около план-сметката. Очакванията са тя да бъде представена в четвъртък, в петък да се проведе и експертен съвет, на който партньорите да обсъдят финансовите параметри и да дадат свои предложения за промени, ако имат такива, за да може през следващата седмица да се обсъди и в бюджетна комисия.

С актуализацията на бюджета ще се осигурят голяма част от средствата по антикризисните мерки, обещават от правителството.

„Фокусът ни е актуализацията да се случи до края на този месец, така че от 1 юли да имаме нов бюджет”, заяви Кирил Петков.

Срокът е важен, за да може да се изплати обещаното увеличение за пенсионерите, уточниха от БСП. „Голяма идея е актуализацията на бюджета да бъде приета до 25 юни, за да може да стане всичко възможно за увеличаването на пенсиите от 1 юли, тъй като има определен срок. Ако се закъснее, няма да може да се случи от 1 юли”, каза Борислав Гуцанов.

Конкретните макроикономически разчети все още не са ясни за коалиционните партньори, но от „Има такъв народ” ще настояват парите да се насочат към най-уязвимите групи. „Аз лично много държа на това да няма раздаване на пари на калпак. Част от хората нямат нужда от отстъпката за горивото. Защо трябва да даваме независимо дали карат по-скъп автомобил, или дали зареждат с A-95”, коментира Любомир Каримански.

„Последователно се опитвам да избягам от този тип клетви „няма да отстъпим, червени линии” и т.н. Ще обсъдим много  внимателно както необходимостта от подпомагане на българските домакинства с добре прецени мерки, така и макроикономическата обстановка и ще търсим най-добрия баланс”, посочи Христо Иванов.

Финансовият министър вече заяви, че ще е трудно да се приложи диференциран подход. Причината - за държавата не е ясно с точност кой какви доходи получава.

„Щом така е казал, нека да видим това написано. Тогава за какво слагахме толкова анализи в коалиционното споразумение?  По някой път локалното е по-бързо от магистралата. Магистралата като се задръсти, локалното е изходът, където може да излезете най-бързо”, коментира Каримански.

По първоначални изчисления за изпълнение на антикризисния пакет хазната ще похарчи 2 милиарда лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.