Според външния министър екипите на премиера саботирали процеса, но МВнР не може да бъде заобиколено

„Въпросът с Република Северна Македония не може да се реши до края на френското председателство на Съвета на ЕС”, обяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Преди началото на заседание на парламентарната комисия по външна политика тя каза пред журналисти: „Чухте и след коалиционния съвет, че разчитат на МВнР както премиерът, така и началникът на кабинета на премиера. За съжаление обаче екипите на премиера продължават по различен начин да саботират процеса".

На въпрос може ли премиерът да елиминира външно министерство по темата Република Северна Македония Генчовска отговори, че „няма шанс външно министерство да бъде заобиколено". 

Попитана дали Министерството на външните работи трябва да изготви доклад за напредъка в отношението между двете страни, тя отговори, че това може да стане, ако президентът свика Консултативен съвет по национална сигурност. „Президентът е в правото си да поиска такъв доклад от всички членове на КСНС”, добави Теодора Генчовска.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.