Проверка направи Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна"

Независимо от вида транспорт, който изберем, пътят към морето ще е по-скъп това лято. Само за година към началото на юли бензин зареждаме с близо 50% по-скъпо, а при дизелът ръстът е над 56%. Така за всеки литър плащаме с между 1.05 и 1.20 отгоре спрямо миналата година по това време, показват данните на платформата fuelo.net.

Ако тръгнем с кола към плажовете по родното Черноморие, разходът за гориво ще се увеличи с близо 40 лв. Ръстът при горивата ще оскъпи не само превоз с автомобил, а и бързо се пренася в цената на билетите - и по суша, и по въздух.

Броени дни преди началото на активния летен сезон екип на NOVA тръгва на път към морето. Пресмятаме колко повече трябва да отделим за транспорт от миналото лято. Началната спирка е София. В експеримента помага Ангел Борисов. Това лято планира основна почивка в Гърция и уикенд пътувания към плажовете по родното Черноморие. Отсега пресмята, че пътят до морето ще му струва далеч повече от миналото лято.  

„Това, което виждам на колонките, е ежедневен ръст на цените на горивата. Миналата година пълних за 130-140 лв. резервоара догоре, докато през тази цената е 200 лв. за пълен резервоар”, обясни Борисов.

Повече гледайте във видеото. 

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.