Той е обвинен за измама с кремация

Погребалният агент, който е обвинен за измама с фиктивни кремации, остава в ареста. Това реши Софийският градски съд. До момента са открити 13 тела, заровени в района на село Клисура – все на починали, чиито близки са платили за кремация.

Според съда има достатъчно доказателства за задържането на обвиняемия. Едно от тях е разпит на гробар, който разкрил пред разследващите, че е копал дупки край Клисура по поръчка на самия Енев. 

СЛУЧАЯТ „КЛИСУРА”: Стотици хора издирват кремираните си роднини (ВИДЕО)

Според съда, ако погребалният агент Георги Енев излезе на свобода може укрие доказателства. Пред магистратите обаче Енев каза, че иска да излезе от ареста, за да се грижи за майка си, която наскоро претърпяла операция. Адвокатите му смятат, че основният свидетел по разследването е дал показания под натиск. Става дума за гробар, който копал дупки край село Клисура по заръка на Енев.

„Единствено срещу него има доказателства от един свидетел, които обаче са събирани от разследващите органи, без присъствието на адвокат. На това лице е оказвано натиск. Така е оформен разпитът, че аз съм абсолютно сигурна, че е редактиран от разследващите органи”, заяви Зоя Венкова, адвокат на обвиняемия Георги Енев.

Засега Енев е обвинен за един фиктивната кремация на покойник от Банкя, за което взел 1000 лева от синовете му.

„Той не се признава за виновен. Върху него се оказва натиск, защото трябва да се вържат доказателствата”, заяви още адвокатката.

Достъпът до местността, където са били заравяни телата, продължава да бъде ограничен от полицията.

Работата на криминалистите продължава. А от Софийската градска прокуратура наредиха проверка за евентуални нарушения на други закони извън Наказателния кодекс.

„В хода на едно проверка се изследва дали евентуално са извършени административни нарушения от страна на проверяваните лица, вкл. и на държавните органи, упражняващи надзорни функции по наредбата за гробищните паркове на територията на СО”, заяви  Десислава Петрова,  говорител на Софийската градска прокуратура.

Ангажиран ще бъде и Столичният инспекторат.

„СГП няма правомощия да налага санкции по реда за надзора за законност, дори и да установи нарушения”, заяви още Петрова.

Решението на съда за постоянния арест е окончателно. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.