Парламентът привика за изслушване вицепремиера Калина Константинова

Парламентарен скандал, искания за оставка и нов етап от настаняването на украинските бежанци в държавни бази. Тези събития белязаха поредния етап от сагата по преместването на над 20 000 украински граждани, намерили подслон у нас.

Парламентът привика за изслушване вицепремиера Калина Константинова заради острата й позиция от понеделник. В разгара на дебатите от ГЕРБ вдигнаха плакати с искания за оставка, а депутатът от продължаваме промяната Христо Петров си направи селфи с неприличен жест на техен фон.

В Елхово продължи извозването на украинците от буферния лагер към държавните бази. До тази вечер лагерът в Елхово трябва да бъдат опразнен. А в база за бежанци край Китен отново се стигна до напрежение, след като се оказа, че хората са оставени без топла храна над три дни.

И днес в парламента имаше напрежение и скандали. Казусът с бежанците доведе до обвинения между бивши и настоящи управляващи. Калина Константинова отиде за изслушване. От ГЕРБ поискаха нейната оставка, но не с викове както обикновено, а депутатите от парламентарната им група вдигнаха листове, на които пишеше „Оставка”.

Оказа се, че в този момент депутатът Христо Петров си е направил селфи с неприличен жест, а това взриви залата.

Изслушването на вицепремиера започна с извинение.

„Искам да поднеса своите извинения на всички, които са се засегнали от думите ми. Това не е било моята цел”, заяви Калина Константинова.

Константинова: Извинявам се на всички, които са се почувствали засегнати от думите ми

И докато вицепремиерът говори от трибуната, дойде и мълчаливо искане - за оставка, написано на лист.

И започнаха обвиненията между бивши и настоящи управляващи на тема бежанци.

„Бежанците ще преминат за 24 часа не повече от 48 часа. Бежанците, за които ГЕРБ носеше, отговорност живяха години наред в този тип центрове в далеч по-лоши условия”, заяви Калина Константинова.

„Отново намесихте ГЕРБ при несправяне със ситуацията. Единствено доброволците и българските общини заслужават адмирации за свършеното. Нито вие, нито останалата част на българското правителство може да се похвали”, заяви Десислава Атанасова.

Коалиционните партньори се обърнаха към Константинова по различни въпроси.

„Не подкрепям искането на вашите хора от ГЕРБ. Казвам вашите, защото сте техен кадър. Имах съмнения за внедряване в „Продължаваме промяната”и не искам вашата оставка”, заяви Иво Атанасов от „Има такъв народ”.

„Огорчението, което демонстрирахте, не може да бъде насочено към майки, бягащи от война. За това се радвам, че се извинихте”, заяви Елисавета Белобрадова от „Демократична България”.

А напрежението ескалира след селфи на депутат.

„Една отвратително грозна демонстрация. Ваш колега от вашата парламентарна група показа изключително неприличен жест към депутатите. Моля да уведомите Христо Петров, че не сме в кръчма, в която той се намира и пее, а сме в НС”, заяви Десислава Атанасова.

„Как да наложа наказание за нещо, което не съм видял. И затова обясних, че трябва да изгледам видеозаписа”, заяви Мирослав Иванов, зам.-председател на НС.

След преглед на записа последва наказание за Петров - забележка за показания неприличен жест.

Забележка за Ицо Хазарта заради неприличен жест в НС

„Моля да бъда извинен от хората. Аз сравнително рядко взимам думата тук, защото времето на българския парламент е ценно”, заяви Петров.

Скандалът провокира и други депутати.

„Бяхме внесли предложение влизането да става след тест за наркотици. Трябва да бъде въведен и психиатричен тест, в противен случай рискуваме да превърнем НС в нещо средно между изтрезвително и комуна”, заяви Стоян Таслаков от „Възраждане”.

Утре в парламента ще има блиц контрол.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.