В него фигурираха повече от 80 лица и фирми

Българският списък „Магнитски” е нищожен и незаконосъобразен. Това отсъди Върховният административен съд. Решението идва година след като беше обявен от служебния кабинет „Янев”.

На 2 юни 2021 г. шестима българи влязоха под ударите на глобалния закон срещу корупцията „Магнитски”. Сред тях две добре познати имена - на депутата от ДПС Делян Пеевски и на хазартния бизнесмен с 18 повдигнати обвинения Васил Божков. Няколко дни по-късно, в отговор на международните санкции, служебният кабинет на Стефан Янев изготви свой „черен списък”. В него фигурираха повече от 80 лица и фирми.

ВАС окончателно прие за нищожни части от акта на МС, свързани със закона „Магнитски“

В списъка се оказаха и майката на депутата Пеевски – Ирена Кръстева, заедно със съпругата на Божков – Елена Динева. И двете оспориха решението. Имената им вече са сред изключените, реши Върховният административен съд. Мотивът - съставеният списък е нищожен, защото не отговаря на българското и европейското законодателство. 

„Вероятно всяко едно от лицата, които са подали жалба срещу решението на Министерския съвет, ще бъде извадено, защото не би следвало да има различен стандарт”, смята юристът Валя Гигова. Подобни списъци може да предизвикат недоверие в държавността, допълва тя.

Целта на закона не била да се ограничат правата на български граждани, а да се защити държавният интерес, обяснява бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев.

Йорданова: Обсъждат се три варианта на българския закон „Магнитски“

„Точно решението на ВАС, с много голяма сила и актуалност дава нуждата да се приеме такова законодателство, така че час по-скоро трябва да се изготви законопроект” , категоричен е юристът. Така на ход отново е държавата, която вече се опитва да изготви механизъм.

„Изключително важно е да имаме адекватна институционална реакция на държавата, за да защитим икономиката и финансовата система на страната. Много е важно каквито и решение да се вземат, те да бъдат законосъобразни, в тон с Конституцията. Точно по тази причина има създадена работна група, която трябва да изработи текстове, които са работещи”, каза вицепремиерът Асен Василев.

Във ВАС са подадени над  60 жалби. Ако решението се потвърди и на втора инстанция, засегнатите ще могат да заведат дела срещу държавата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.