Налага се да чакаме 5 пъти по-дълго за вкарването им

Само 30% от иновативните здравни терапии, разрешени през последните години в Европа, са достъпни за пациентите у нас. Освен това се налага да чакаме 5 пъти по-дълго за вкарване на нови лекарства. Това показва статистиката на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България. В годините на COVID пандемията тенденцията се влошава.

Миастения гравис е рядко заболяване, с което Марина Балабанова живее вече 20 години.

Египет ще произвежда лекарства срещу маймунска шарка

„Това е нарушена комуникация между нерви и мускули. Част от нашите пациенти имат проблем с говора, с преглъщането, друга част от нашите пациенти имат проблеми с крайниците, тоест трудно придвижване”, обясни председателят на Организацията за хора с Миастения гравис Ирена Нешовска.

Нормален живот и за тези пациенти е възможен, но само с иновативно лечение, което не е достъпно у нас. Оказва се, че в България пациентите имат достъп само до 30 процента от новите лекарства, разрешени в Европа. А причините са много. „Българските пациенти имат достъп около 5 пъти по-бавен и 5 пъти по-малък, отколкото пациентите в Германия, да кажем. Това се дължи както на регулацията в България, така и на икономическите обстоятелства”, твърди Деян Денев  от Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Как да се справим с холестерола

„Първи и основен проблем е, че, чисто законодателно,  процедурите са доста тежки при нас. Отделно, като става въпрос за доста по-малка група пациенти, самите фармацевтични компании нямат интерес”, категорична е Наталия Маева, зам.-председател на Национална пациентска организация, редки болести.

Деян Денев споделя, че около 57 са новите терапии, достъпни за европейските пациенти, а в България само 8 от тях са достъпни с плащане от НЗОК.

В отговор на запитване на NOVA от Националната здравно осигурителна каса заявиха, че по закон Касата не може да прави промени в позитивния списък на лекарствата повече от веднъж годишно, тъй като са обвързани с бюджета й. А за предложения за включване на такива лекарства отговаря Министерството на здравеопазването. Въпреки изпратеното запитване и до тях, отговор все още няма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.