Приходната част на бюджета се увеличава с 1,645 милиарда, разходната – почти със същата сума

Основното в актуализацията на бюджета са антикризисните мерки. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Управляващата коалиция беше на среща този следобед преди актуализацията на бюджета.

„Бюджетният дефицит остава 4,1%. Приходната част на бюджета ще се увеличава с 1,645 милиарда, разходната – почти със същата сума”, каза Василев. „Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация”, обясни още финансовият министър.

Повече пари ще има за пенсионерите, чиито пенсии се вдигат, за служителите на МВР и на МО.

„Лимитът на нов дълг се вдига, за да може дългът, който трябва да изплатим догодина по падежите, да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви. Догодина имаме плащане по падежи около 2,5-3 милиарда. Чисто технически това да се емитира при по-ниски лихви”, каза Асен Василев.  

„До понеделник, ще очакваме допълнителни предложения от коалиционните партньори”, каза Василев. 

По-малко от месец преди да трябва да влезе в сила актуализацията на бюджета, управляващите са убедени, че времето ще им стигне.

По-малко от месец преди да трябва да влезе в сила актуализацията на бюджета, управляващите са убедени, че времето ще им стигне.

„Очакваме също така в зависимост от разговорите следващата седмица по някое време трите законопроекта да бъдат приети от Министерски съвет и да влязат в Народното събрание за разглеждане. Като разглеждането би следвало в рамките на 1 месец да може да приключи. Така че от 1 юли да станат законите факт”, заяви Василев.

Същият оптимизъм беше изразен и преди началото на коалиционния съвет на тема „Актуализация”. В променената финансова рамка ще влязат увеличенията на заплатите в МВР и Министерство на отбраната. Но срещу съкращения.

„За успокоение антикризните мерки са заложени, друго заложено е увеличение на заплатите в няколко министерства, те вървят с оптимизация”, заяви Андрей Гюров от „Продължаваме промяната”.

Две от партиите в коалицията не са доволни, че липсват реални реформи, а са заложени само антикризисни мерки.

„Имаме предложения, които не са свързани с пари, а с реформи”, заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

„Реформи не са заложени, заложени са само антикризисните мерки. Една от реформите, която не виждам е, в социалноосигурителната система”, заяви Любомир Каримански, ИТН.

Засега се знае, че с актуализацията се променя размера на пенсиите, както и няколко данъчни ставки.

„Трябва непременно да съсредоточим усилия в подкрепа на земеделските производители и на преработвателите, за да гарантираме по-ниски цени. Разбира се, данъчните промени ще се състоят в актуализацията на бюджета. 0% ДДС за хляба, намаляването на ДДС на газ и метан на 9%, освобождаване от акциз за горивата и отстъпката от 25 ст. за литър бензин”, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Във вторник актуализацията трябва да се разгледа от Съвета за тристранно сътрудничество, а в сряда и от кабинета.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.