Руският държавен глава добави, че транспортирането през Беларус е най-добрият вариант

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю, че хората се опитват да обвинят Русия за проблемите на глобалния пазар на храните и отрече Москва да е налагала забрана на износа на зърно от украинските пристанища, съобщи Ройтерс. „Ситуацията ще се влоши, защото британците и американците наложиха санкции върху нашите торове”, каза Путин в интервю за руската национална телевизия. Според него проблемите с храните в света са започнали преди повече от две години, предаде ТАСС.

100 ДНИ ВОЙНА: Експерти смятат, че краят на конфликта не е близо

„Неблагоприятната ситуация на световния пазар на храни не започна вчера или дори след началото на специалната военна операция на Русия в Донбас и Украйна. Тя започна още през февруари 2020 г. в процеса на справяне с последиците от пандемията от коронавирус”, категоричен е руският президент. Той увери, че износът на зърнени култури от Украйна не е проблем. Путин спомена и за няколко начина за осъществяване на този износ -  през украински пристанища, през пристанища под руски контрол, или през Централна Европа, предаде Франс прес.

Руският държавен глава добави, че най-доброто решение би било транспортирането през Беларус, стига санкциите срещу тази страна да бъдат вдигнати, предаде Ройтерс. Путин спомена и възможността за износ през украинските пристанища Мариупол и Бердянск, на Азовско море, превзети от Москва по време на офанзивата й, допълва Франс прес. Той спомена и за износ през пристанищата на Черно море, които са под украински контрол, по-специално това на Одеса. Но за целта той още веднъж изиска водите в тези пристанища да бъдат разминирани от Киев и увери, че в замяна Русия ще позволи сигурно преминаване на корабите. Сред другите възможни пътища Путин спомена по Дунав през Румъния, но също и през Унгария или през Полша.

Еврокомисията отваря "коридори на съпричастието" за износ на зърно от Украйна

По-рано днес беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че Минск е готов да позволи транзита на украинско зърно до германски, полски, балтийски или руски пристанища през територията си, ако в замяна му бъде позволено да товари беларуски стоки на тези пристанища.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА