От началото на войната в Украйна над 70 000 украински граждани са потърсили убежище във Франция

По официални данни, над 70 000 украински бежанци са влезли на територията на Франция от началото на войната в Украйна. 40 % от тях са избрали да се установят в  Париж и Ница. Украинската общност на Лазурния бряг е силно представена, а голяма част от бежанците са настанени при близки и приятели, които живеят тук от години. Владеенето на руски език в тази част на Франция е сериозно предимство, особено в сектора на туризма, което позволява на украинците, напуснали страната си, по- лесна адаптация и по-бързо намиране на работа.

От бомбите и разрухата в Киев до блясъка на червения килим в Кан.

Макрон: Путин направи историческа и фундаментална грешка

Леся не е кино звезда, но последните три месеца от новия й живот във Франция я карат да се чувства точно така.

 "Сякаш съм в друг свят, паралелна вселена, особено като се има предвид това, през което преминават сънародниците ми. Много е трудно", споделя жената.

Владеенето на френски и руски правят адаптацията на Леся на Лазурния бряг по-лесна. 

Френско семейство й предлага подслон, а от скоро украинката има и работа - хотел в Кан.

„Прекарах един месец в дома на семейството, което ме прие. Бяха много мили, но не мога да злоупотребявам с добрината на хората. Казаха ми, че мога да остана колкото искам, но реших, че трябва да си намеря работа. Не знаем колко дълго ще продължи тази ситуация. А обслужването на клиенти ми харесва”, казва Леся. 

Макрон подкрепи Гърция в спора с Турция по въпроса за островите в Егейско море

Старта на летния туристически сезон във Франция съвпада със засилено търсене за сезонни работници, особено в сферата на обслужването. Секторът се нуждае от 150 000 души, които да запълнят свободните работни места. Заради недостиг на хора в хотелиерството Кан е едно от местата, което предлага възможност на украински бежанци да започнат работа.

„Срещата с Леся или просто фактът, че говорим за тази война те кара да се запиташ „Къде всъщност е Украйна? Как изглежда тази страна?“ Започваш да четеш в интернет и виждаш, че тя е красиво място. И тогава срещаш Леся и разбираш, че не само страната, но и хората там са красиви. С невероятна житейска философия, от която можем да се учим", каза Ноеми Деваврин, собственик на хотел в Кан. 

От началото на войната в Украйна над 70 000 украински граждани са потърсили убежище във Франция. Получилите регистрационна карта за временна закрила имат право на социални помощи в размер на 6.80 евро  или 13 лева на ден, на човек. 

Размерът на помощите зависи от социалния и семеен статус и от това дали нуждаещият се е настанен за сметка на държавата или при свои близки.

Радев се срещна с генералния представител по въоръженията в МО на Франция

 Дневната помощ може да достигне до 14 евро, ако бежанецът няма осигурено убежище или 25 евро за двойка.

За по лесната адаптация френската държава предлага безплатни езикови курсове, достъп до образование за децата и медицинско обслужване. 

От началото на войната много френски семейства отвориха безвъзмездно домовете си за украински бежанци, а хотелиери и собственици на апартаменти анулираха съществуващи резервации, за да предоставят помещенията на украинци в нужда

За разлика от други държави, Франция не предлага финансова помощ на своите граждани, приютили украинци. Частните лица в Полша, които настаняват украински бежанци получават дневно по 8 евро на човек, а във Великобритания ангажиралите се да подслонят нуждаещи се за минимум половин година получават месечно възнаграждение от 415 евро.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.