„Опасявам се, че няма да подкрепим актуализацията на бюджета”, каза тя

Есента наистина се очертава тежка, особено с увеличаването на цените на електроенергията и парното. За това предупреди икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова в студиото на „Събуди се”. Според нея мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата.

„Пакетът от мерки, насочен към домакинствата, е 2 млрд. лв. ¾ от тях са за пенсии. Едва 500 млн. трябва да намалят натиска върху домакинските бюджети. Очевидно е, че това не може да се случи”, категорична е тя.  

Икономистът коментира и актуализацията на бюджета. „Самият факт, че в актуализацията не се предвижда увеличение на минималната работна заплата се опасявам, че означава, че няма да подкрепим този бюджет”, категорична е Григорова.

Тя обясни, че замразяването на минималната работна заплата означава замразяване и на редица други заплати, свързани с нея. „Българското правителство смята, че българските работници трябва да платят цената за геополитическите им решения. Няма как да подкрепим подобно поведение”, допълни икономистът.

 

 

На този фон Григорова посочи, че има значителен риск от продоволствена криза. Тя припомни молбата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш към президента Владимир Путин Русия да отпусне зърнените запаси.

Икономистът не очаква намаление на цената на хляба. За горивата по бензиностанциите уточни: „Пазарите реагират на намеренията на политиците. Категорично може да се очаква, че цените ще растат, въпреки ембаргото. Самият факт, че се въвеждат допълнителни санкции плаши пазара”, посочи тя.

Григорова коментира прогноза на БАН за 50% увеличение на цените на плодовете и зеленчуците през есента. „Много по-нагоре могат да стигнат цените. Не знам дали ще се сбъдне прогнозата на БАН, но има сериозен риск от увеличение. През лятото ще има запазване”, коментира икономистът.

Относно протеста на работодателите в края на месеца тя каза: „Ние ги подкрепихме, когато поискаха компенсации, а сега разбираме, че ръкопляскат на правителството за неувеличението на минималната работна заплата. За мен те не заслужават повече подкрепа. Нека се гърчат”, заяви Григорова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.