COVID- кризата, инфлацията и войната в Украйна оказват натиск върху птицевъдите

Икономика на ръба, криза след криза, бизнес в протестна готовност и непрестанно растящи цени на всичко. Така може да се обобщи ситуацията у нас през последните месеци. На ход сега с пореден протест са птицевъдите, а свинското месо, произведено у нас може да изчезне. 

“Последно помним добри времена за бизнеса през 2017 година. Оттогава всяка година става все по-трудно”, казва Георги Узунов,  производител от 6 години. 

COVID- кризата, инфлацията и войната в Украйна оказват натиск върху птицевъдите.

“Фуражът, който е около 60% от разходите за производството, е 900 лв без ДДС. Промишленият ток, минималната работна заплата и осигуровките скочиха. Трудно се намира и персонал”, споделя Узунов. 

Според него цените ще продължат да се покачват с минимум 50%.

От Асоциацията на промишлените птицевъди вече са в протестна готовност. Според председателя Даниел Божанков трябват конкретни мерки, които вече са предложени на властта. 

“Нужно е да бъде намалено ДДС-то на 5% като кризисна мярка за една година. Поискахме да бъдем включени като уязвими сектори и да бъдем подпомогнати справедливо. Поискахме нисколихвени кредити, с които да закупим фуражи”, каза Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

Едва 30% от свинското месо на българския пазар е местно производство. А прогнозите са този дял да намалее и още. 

Най-тежката криза за последните 50 години в сектора бе Африканската чума по свинете. Тогава свинефермите бяха принудени да унищожат всички  животни. 

Според управителя на свинекомплекс Вихрен Димитров е нужна помощ за закупуване на зърно. 

И от месото към плодовете и зеленчуците. Евентуално намаляване на ДДС за плодовете и зеленчуците може да спаси родното производство. Това твърдят земеделци. Според тях в момента браншът изнемогва заради високите разходи и закъснялата помощ от държавата за покриване на сметките. Производителите на домати се надяват и на бърза реакция от правителството, за да се подобри субсидирането на отрасъла. В момента родната продукция е в неравностойна конкуренция с евтините вносни плодове и зеленчуци.

„Едното е да се субсидира производителят по някакъв начин, другото е да се подпомогне потребителят. Това ще стане най-лесно с ДДС. Ако се намали ДДС до някакви разумни норми”, заяви Кирил Мързев, оранжериен производител.

Повече по темата гледайте във видеата.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.