По този начин вече се отоплява Регионалният исторически музей

Няколко министерства, Народното събрание и Министерският съвет да се отопляват с топла вода от извора при Централната минерална баня. Идеята е разработена от Столичната община. С помощта на геотермална инсталация по този начин вече се отоплява Регионалният исторически музей в София.

От 7 години Регионалният исторически музей-София вече използва такава енергия, като по този начин спестява значителни разходи. 

“Правили сме разчети – ако трябваше да се отопляват тези обеми с ел.енергия, разходите щяха да бъдат поне 4 пъти по-големи. А ако изцяло трябва да преминем на отопление с топлофикация – разходите поне 3 пъти щяха да бъдат по-големи”, каза инц. Борис Чилев, зам.-директор на Регионален исторически музей София.

“Не се губи нищо от ресурсите, губи се само от температурата, която така или иначе е висока – 46 градуса не могат да се използват в балнеологията. 

Вече са включени в програмите на Столична община такова финансиране, включено е разработване на проект”, обясни Ваня Николова, гл. експерт „Минерални води” в Столична община.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.