Ники Василковски ни води на едно страховито място с уникални природни чудеса

Планината умело пази своите най-приказни красоти. В Родопите, някъде между селата Борино и Ягодина, е скрито едно истинско природно съкровище. Очарователното ждрело на река Чатак дере е толкова тясно и дълбоко, че пътеката в неговите недра съвсем заслужено получила названието „Дяволската пътека”.

Ники поема по живописния преход в сърцето на Родопите, откъм село Борино и Музея на катрана. Изходната точка е маркирана по картите и е лесно откриваема. Човек има избор между два кръгови маршрута. И в двата случая до началото на пътеките води равен коларски път, минаващ по зелени планински поляни, често в компанията на стада от овце, кози и крави. Така се стига до вековна стара върба, известна като „Дървото на късмета”.

Оттук нататък потъваме в усойната прегръдка на Чатак дере. Пътеката се ниже по ръба на ждрелото под почти отвесните склонове на Тепе баир. Не след дълго се открива страховито скално образувание, наподобяващо мост над бесните води в дерето. Преданието е, че само дяволът е способен да слезе в неговото тъмно гърло.

Преминаването по дървените мостчета е несравнимо преживяване - за някои малко плашещо, но зареждащо със солидна доза адреналин. На такива места човек осъзнава величието на природните сили, способни да изваят неземно красиви пейзажи.

По-нататък, покрай реката, ще намерите няколко водопада - места, където може да отпочинете по пътеката и да се насладите на приказната природа. Поредицата водопади на Чатак дере е особено красива.

Има обаче един друг водопад, който природата е скрила в най-дълбоката част на дерето. Продължаваме по кривата планинска пътека и слизаме в дяволската бездна на ждрелото. Там, между два скални великана, бушува скритият водопад. Спираща дъха водна стихия - поредното зрелищно чудо на природата в Родопите.

Всеки, който тръгне да търси предизвикателствата на Дяволската пътека, трябва да се подготви за уморително планинско ходене. От дъното на Чатак дере до върха на Тепе баир денивелацията е около 800 метра. Има особено стръмни изкачвания и спускания, за които са нужни здрави крака и подходящи обувки. Разходката през основните забележителности от началото край Борино до изхода към Буйновското ждрело е около час-два, в зависимост от ходенето. За да е пълно Родопското приключение е препоръчително човек да си предвиди цял ден в района.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.