„Нашата администрация не е свикнала да борави с такива количества хора”, каза още той

„Ситуацията с бежанците у нас е трудна и хаотична. Нашата администрация не е свикнала да борави с такива количества хора. Преди 7 години тук дойдоха около 9000 души. Сега през страната минаха 300 000”. Това коментира културният антрополог проф. Ивайло Дичев за „Офанзива”.

Тошева: Малко над 22 000 украински бежанци вече са настанени във ведомствени бази

„Има обаче голям напредък. До голяма степен нашето общество узря. Имаше обаче и голяма стратегическа грешка в начина, по който се държахме с тази вълна и тя е, че си представяхме, че тези хора идват тук за малко”, каза още той.

По думите му реакцията на обществото ни относно преместването на бежанците е била „типична за нас”.

„Всяко нещо се превръща в истерия. Реплика или по-скоро интонацията на Калина Константинова се превърна във възможност да се изсипят критики за това как сме се държали с бежанцитие. И всичко хубаво от това, че обществото ни беше за пример, го оплескахме”, добави Дичев.

Подпалиха Културния център „Иван Михайлов” в Битоля

Той коментира и подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля.

„Като у нас има такива провокатори, които се опитват да спъват интеграцията на Северна Македония, така има такива и там. Ванче Михайлов е много спорна фигура. В България той превърна ВМРО в терористична организация. Имало е от него поръчани многобройни убийства край София. Не знам защо той стана емблема на културния дом там”, каза проф. Ивайло Дичев.

И добави: „Провокациите се търсят и от едната, и от другата страна. Ние трябва да ги преодолеем”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.