Синдикати и работодатели с резерви за подкрепата

Синдикатите няма да подкрепят актуализацията на бюджета за 2022 година. Причината е, че не е предвидено увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли. Работодателите също изразиха резерви и остават в протестна готовност.

В същото време, задочен спор между опозиция и управляващи по повод вдигането на тавана на държавния дълг.

А партньорите в коалицията изразиха оптимизъм, че актуализираният бюджет ще бъде приет в срок и без затруднения.

Тегленето на нов дълг сега  ще се плаща от бъдещите поколения – критикува лидерът на опозицията.

„Това, което хората не разбират, е как ги грабят. Грабят ви в момента. По 30 000 на дете ви грабят”, заяви Бойко Борисов.

Таванът се вдига за връщането на стари задължения – уточниха управляващите.

„Тези 3 млрд. под една или друга форма трябва да ги върнем. Те са взети преди 10 години”, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

По-изгодно било това да се случи сега. 

„Вече е абсолютно ясно, че всичко ще върви нагоре като лихви”, обясни Асен Василев.

„И е по-добре да вземем тези три милиарда, отколкото да давам повече  пари от бюджета само след няколко месеца”, уточни Румен Гечев от БСП.

В протестна готовност остават и работодателите. В  проекта за актуализация те не виждат програма, която да гарантира компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията - обещание, което получили на последната си среща с премиера.

„Тази промяна, за която ние настояваме,  не е на честна дума, а да има съответните записи в закона, които да гарантират това решение – в средносрочен план компенсиране на високите цени. Това  за нас не подлежи на никакви отстъпки”, заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

Синдикатите обаче твърдо няма да подкрепят  недоволството на работодателите.

„Ние ги подкрепихме, когато поискаха компенсации, а сега разбираме, че ръкопляскат на правителството за неувеличението на минималната работна заплата. За мен те не заслужават повече подкрепа. Нека се гърчат”, заяви Ваня Григорова, КТ „Подкрепа”.

Възражения имат и срещу план-сметка на държавата.

„Самият факт, че в актуализацията не се предвижда вдигане на минималната работна заплата. Няма да подкрепим този бюджет. Българското правителство смята, че българските работници трябва  да платят цената за геополитическите им решения . Ние няма как да подкрепим подобно поведение”, каза Ваня Григорова.

„И синдикатите могат да  положат повече усилия, за да постигнем по-добър резултат”, смята Румен Гечев.

Промени може да има, но те ще са козметични  - прогнозираха управляващите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.