Проверка на NOVA

Следващата седмица се очаква да бъде решаваща за парите ни. Властта започва преговори за новия бюджет и пакета от мерки, които трябва да помогнат в битката с инфлацията. Много или малко е тази помощ - NOVA провери какво дават властите в Гърция, Франция и Великобритания.

Гърция

В помощ на домакинствата кабинетът на Мицотакис отпуска до 600 евро, които да покриват част от високите цени на тока. Условие е годишният доход на семейството да е под 45 000 евро.

В Гърция дават компенсация и заради скъпите горива - от 40 до 55 евро. Гражданите кандидатстват чрез онлайн платформа. Сумата обаче гърците намират за недостатъчна на фона на инфлацията. 

Гръцкото правителство осигурява почивки за хората с ниски доходи. Туристическият ваучер е до 6 нощувки. За да засили вътрешния туризъм, кабинетът отпуска и финансов бонус от 150 до 300 евро за гърците, които изберат да почиват на островите Самос и Евия.

Наред с това Гърция стартира и собствена инициатива, независима от ЕС, за да защити домакинствата от рязко покачващите се цени на енергията. Правителството ще обложи с 90% допълнителните печалби на енергийните компании от юли нататък.

Франция

Франция е страната, която защитава най-солидно покупателната способност на своите граждани. Още в края на 2021 г. правителството реши да блокира цената на електроенергията в опит тя да остане достъпна за потребителите. Страната ограничи увеличението на 4%, което позволи на французите да не се притесняват за сметките си за ток и газ поне до края на тази година. Това стана възможно, след като правителството намали важен данък върху електроенергията. Тази мярка ще струва на държавната хазна над 8 млрд. евро.

Властите във Франция обещаха да превърнат в свой приоритет покупателната способност на французина, като го защити от очакваната инфлация. Миналия октомври 38 млн. души с по-ниски месечни доходи получиха еднократно антиинфлационен бонус в размер на 100 евро.

Великобритания

Великобритания отпусна 37 млрд. паунда, които да подпомогнат овладяването на цените. Разходите за битови нужди за газ и ток скочиха с 54%.

Според плана на британското правителство пенсионерите трябва да получат по 850 паунда помощ тази година заради увеличените цени. Предвидената сума за младите семейства е 550 паунда.

Годишната сметка за ток и газ на домакинство се очаква да достигне около 2 900 паунда. Най-високата помощ, която ще се дава на семейства в уязвимата група, е 1 200 паунда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.