Вече има желаещи да помогнат на Културния център „Иван Михайлов” за възстановяване на щетите

Ден след палежа на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля, реакциите продължават. Външният министър на България Теодора Генчовска вече е посетила Центъра. Според нея става дума за вандалски акт. 

Огънят не е успял да стигне до вътрешността на сградата. Материални щети са нанесени само по врата. Политици в България и в Северна Македония осъдиха остро деянието и го определиха като “провокация”. Междувременно вече има желаещи да помогнат на Културния център за възстановяване на щетите.

Остри политически реакции след подпалването на центъра „Иван Михайлов” в Битоля (ОБЗОР)

„Това е още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на някакво разумно решение, което да бъде намерено от всички, които работят за такова”, заяви цепремиерът и финансов министър Асен Василев. 

Палежът беше определен като „груб и провокационен акт” и от д-р Милен Врабевски. Toй е директор на Фондация „Българска памет” и е основен спомоществовател на българския център в Битоля.

„Това е вандалски акт, който има за цел психологическа атака върху хората, които има българско самосъзнание в Македония, които са много, но заради постоянните репресии не се обявяват като такива. Това е поредният пример за това, че тоталитаризмът не е изчистен в нашата съседка”, коментира той.

Д-р Врабевски отново ще помогне на Центъра, така че  ремонтът му да започне веднага.

„Дори смятам с моите колеги тук да намерим частни адвокати от чужбина и да ги изпратим там в помощ на компетентните органи, за да се реши този проблем максимално бързо”, каза той.

 

 

Външният ни министър Теодора Генчовска посети Центъра, за да се увери лично какви са щетите от пожара. Тя беше на двудневно работно посещение в Северна Македония, за да се срещне с колегата си Буяр Османи. Той пък коментира, че случилото се в Битоля не е повлияло на разговорите, чиито фокус отново беше евроинтеграцията на западната ни съседка.

„Мисля, че нашата страна успя да обясни аргументите, но се вслушахме внимателно и в техните аргументи. Има добра основа, първо за по-нататъшни дискусии, за да оформим тези идеи в някакви конкретни решения, които след това ще се опитаме да сложим в пакет, което ще означава платформа за преодоляване на различията”, заяви Осмвани.

Той беше категоричен, че каквото и решение да се постигне, то трябва да е приемливо и за двете страни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.