Тя е написана от Катрин Белтън, която в продължение на 14 години е репортер и кореспондент в Москва

Книгата "Хората на Путин" е дисекция на Русия, написана от Катрин Белтън, която в продължение на 14 години е репортер и кореспондент в Москва на Файненшъл Таймс, Ройтерс и носител на наградата за човешки права Магнитски. Това е историята на Путин и хората на Путин и разкрива една доста позната картина – тази книга е огледало на българската действителност. Ако имената на руските политици бъдат сменени, ще разпознаете български политици.

В нея става дума за това как комсомолците стават олигарси, как тези олигарси гонят лично облагодетелстване чрез превземане на медии и правосъдие, и как парите им разяждат политиката и политиците на Европа, докато любовниците и децата им са изнесени на слънце в частни имения. Тази история обаче е не просто пикантна, тя описва как започва една война, в която ние и децата ни живеем.

Путин: Русия ще атакува нови цели, ако Западът достави на Украйна ракети с по-голям обсег

Според създателя на поредицата "Власт и отговорност" Свилен Спасов в един момент книгата е изчезнала заради заведени дела срещу авторката. "Съдебните процеси завършиха с извънсъдебни споразумения. Беше добавено опровержението на олигарсите", обясни той. И допълни, че Путин не иска СССР, а Руската империя. Той създава дворянство олигарси, а обществото са крепостните селяни, средна класа няма", подчерта Спасов. 

От своя страна военният експерт проф. Тодор Тагарев смята, че Путин разчита на КГБ за разширяването на сферата си на влияние. "Чрез кръг от приятели, той провежда своята политика. В книгата става дума и за спонсорството в европейски държави, като например за "Подемос" в Гърция. Така Путин е упражнявал влияние. Засяга се и темата с корумпираненото на проевропейската власт", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.