Правителството ще трябва да защити предложенията си и пред партньорите от Тристранния съвет

Актуализираният бюджет трябва да влезе за разглеждане в Народното събрание тази седмица. До края на деня в понеделник коалиционните партньори могат да дадат своите корекции.

Правителството ще трябва да защити предложенията си и пред партньорите от Тристранния съвет. Синдикатите вече обявиха, че няма да застанат зад актуализацията. Работодателите също изразиха резерви и обявиха, че остават в протестна готовност.

Днес стана ясно, че опозицията категорично няма да подкрепи ревизията на бюджета. Мотивът - вдигането на тавана на държавния дълг.

Асен Василев: Вече използваме втечнения газ от Америка

Пред NOVA вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев защити и аргументира исканите промени. По думите му актуализацията идва навреме.

„Тя беше заложена още при приемането на бюджета. В момента голяма част от актуализацията ще е свързана с антикризисните мерки, които бяха обсъдени и приети”, каза той.

От „Има такъв народ не виждат идеите им в проекта за актуализация по начина, по който са ги предложили. Дали ще дадат свои корекции – от партията не потвърдиха за NOVA, но дори и да има промени в последния момент – те ще бъдат козметични, прогнозираха от БСП.

За най-голямата опозиционна партия предстоящата актуализация на бюджета е неясна.

„Не е ясно дали Асен Василев има мнозинство в парламента, което да го подкрепи. ИТН и Каримански казаха, че имат други виждания за финансовата политика на страната. Това е бламиране. Ние нямаме доверие на Асен Василев”, заяви Тома Биков.

Биков: ГЕРБ няма никакво желание да управлява

И още - от актуализация с цел реформи, фокусът се е изместил към антикризисни мерки, опонираха от ГЕРБ.

„Актуализацията на бюджета, ако бъде приета сега, ще е втора стъпка към финансова криза в не толкова дългосрочен план. Безразборното трупане на външен дълг е купуване на политическо време”, коментира Биков.

„Г-н Борисов специално много спекулира с дълга, който към момента е с 2 млрд. по-малко отколкото беше към 31 декември”, смята Асен Василев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.