Коментират акад. Лъчезар Трайков и проф. Генка Петрова

Допълнителното финансиране от близо 20 млн. лв. за висшите училища, одобрено при гласуването на бюджета за 2022 г., да бъде използвано за увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав, а не изплащано след изпълнени условия. За това апелират от академичната общност.

Според акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицинския университет, идеята за сливане на университети е създала напрежение. "Имаше "изтъняване" на диалога с властта. Условието за  допълнителното финансово подпомагане е въвеждане на промени в системата за атестации и критериите за израстване на университетските кадри. А тези средства трябва да се дадат без условие, защото са за заплатите", коментира той. 

По думите му се е създало усещане, че се желае промяна в критериите за кариерно развитие за 2 месеца. "За да има нови критерии, трябва да има анализ, който да покаже, че старите не работят. МУ се е увеличил със 100 места заради досега прилаганите критерии. Ако ще надграждаме, да е по-плавно", призова акад. Трайков.

Денков: Целта на картата за висшето образование беше да очертае дисбалансите в системата

Според проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието, политиката на МОН е насочена към повишаване качеството на обучението. "Средствата, предвидени за тази цел, не бива да се обвързват с работните заплати", смята тя. И допълва, че не е правилно заплащането в университетите да е много различно, но възнагражденията на работещите в системата трябва да бъдат повишени.

"Има анализи на ефективността на критериите. Системата създаде погрешни нагласи у по-младите учени - че не трябва да се стремят към по-качествени публикации, а към определен брой точки, които да сумират, независимо в какъв вид списания", обясни проф. Петрова.

Относно обединението на университети тя подчерта, че е добра практика, вече утвърдена в Европа, но у нас тя ще бъде базирана на доброволността.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.