„Ще се придържаме към решението на парламента”, каза той за изпращането на оръжия към Украйна

Върху България няма дипломатически натиск по отношение на Република Северна Македония. Това коментира премиерът Кирил Петков от Садово. „Нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е абсолютно ясно на целия български народ”, подчерта той.

Министър-председателят допълни: „Това, което се опитваме да направим в момента, е да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят. Въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било”, уточни Петков.

 

 

Той коментира и искането на украинския посланик Виталий Москаленко за изпращане на оръжие на Украйна. По думите му темата не трябва да се отваря на всеки две седмици. „Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание. Ще се придържаме към него. В момента идва първата техника за ремонт. Ще направим това, което сме обещали. Мисля, че България е направила достатъчно в тази посока”, заяви Петков.

По отношение на доставките на газ министър-председателят обясни, че вторият танкер от САЩ ще дойде на 23 юни.

В Садово Петков се срещна със земеделски производители, чиято продукция е била засегната от градушките. Пред тях той обеща, че държавата ще изплати средствата „много бързо” - в рамките на месец. За първи път ще има подкрепа и за частично унищожената реколта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.