Според него има само опити за компенсации, които не са прицелени към най-уязвимите

"При положение, че имате все по-малко положен труд, при суровините няма високи темпове на добив и производството на първична енергия се увеличава с около 1%, няма как да има ръст на крайната продукция с 10 или 20%. Парите в обращение се увеличават почти двойно от 2013-2014 г. - 120 млрд. парична маса сега. Има огромен дисбаланс между стоките и парите в обращение, затова има догонващ темп на цените". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН.

По думите му при продължаване на военния конфликт в Украйна е възможен сценарий на стагфлация. "При затрудняване на логистиката на доставки и повишението на горивата се очертава неприятен развой. Възможно е да се "крадат" енергийни ресурси. По-големите страни ще търсят увеличение на доставките и това ще стане за сметка на по-малките страни", смята той.

Според него има само опити за компенсации, които не са прицелени към най-уязвимите. "Много сме далеч от провеждането на целенасочена фискална политика, която да дава резултат. Притесненията за влизане в Еврозоната са за това какво ще ни струва и как ще бъде променена тя докато ние влезем", обясни доцентът.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.