За развръзката по случая съобщи министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски

Задържаха мъж за палежа на българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски във Facebook.

„Имам удоволствието да съобщя за бързо и ефективно разрешаване на казуса от преди три дни - пожар в център „Иван Михайлов” в Битоля. Имаме задържано лице, признало престъплението”, уточнява той в социалната мрежа.

Арестуваният е популярният македонски певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се е завърнал от САЩ в родината си, пише БГНЕС.


„Работихме денонощно, за да открием извършителя. Взеха се предвид всички доказателства, а след официалните разговори през изминалите дни, снощи, с разпореждане на съда, беше извършено претърсване на две използвани от Л.А. (34 г.) локации в Битоля, където са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е задържано”, коментира Спасовски.

„За пореден път показахме, че единствената сила, която има всяка правова държава, е властта да потиска престъпността. И в този сегмент няма „извинете”, няма защитени лица - всички са равни пред закона и всеки, който е съгрешил - трябва да носи отговорност!”, заявява категорично вътрешният министър на РСМ.

Премиерът Кирил Петков обясни, че приветства разкриването на извършителя на палежа на културния център. „Благодаря на властите в Република Северна Македония и на премиера Димитър Ковачевски за ефективните им действия, които в максимално кратък срок заловиха подпалвача. Категорично няма да се поддаваме на провокации, които имат за цел да саботират отношенията със съседите ни”, казва той.

Палежът предизвика остри реакции от страна на български политици. След официалното откриване на културния център преди два месеца в западната ни съседка започна масирана антибългарска кампания. 

 

​Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.