„Има закон, има правила и страната ни ще ги следва", каза премиерът

„Имаме ясни санкции за руски полети. Няма да бъдем тези, които нелегално да пускат нечии външни министри, само защото те си мислят, че имат право. Има закон, има правила и страната ни ще ги следва. Оттук нататък ще бъдем един партньор в ЕС, от който не може да се очакват неприятни изненади”. Това заяви премиерът Кирил Петков след събранието на Националното сдружение на общините относно отказания полет на руския външен министър Сергей Лавров.

Министър-председателят коментира и други актуални теми.

За Битоля:

„Става въпрос за абсолютно недопустимо действие от страна на този човек, който беше задържан. Получих лично обаждане от Димитър Ковачевски. Той ми каза, че трябва да покажем, че ние наистина искаме да махнем всякакви отделни провокации и че заставаме твърдо срещу езика на омразата. Благодарих му за бързите действия”, обясни Кирил Петков.

За актуализацията на бюджета:

„Актуализацията на бюджета в момента решава базов проблем. Въпреки че икономиката в последните 4 месеца е с позитивен растеж, инфлацията застрашава хората с най-ниски доходи. Акцентът на актуализацията е да покрием именно тези хора. Нашето обещание е да няма никой под линията на бедност и искаме да си го изпълним. Това е първият ни приоритет", заяви премиерът.

По думите му „работодателите знаят, че това, което е обещано, ще бъде изпълнено".

„Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система, ще бъдат върнати обратно на бизнеса”, поясни министър-председателят. 

За готовността на Макрон да организира среща София-Скопие:

„Европа започна изяло да разбира проблематиката и иска да помогне нашата ясна позиция да бъде защитена. Когато говорим за защита на българите в Северна Македония, да има ясни и конкретни мерки преди да се стигне до каквото и да е споразумение. Г-н Макрон се опитва да види дали ЕС може да бъде гарант за тези изисквания, които България отдавна е поставила”, каза още Петков.

За охраната на зам.-министъра на земеделието:

„Както знаете този зам.-министър взе много лично въпросът за изчистване на границата между България и Турция. Тя е втората най-затруднена граница в света откъм трафик. И това, че беше разбита реално една схема, която от много години беше там, е предизвикало обратна реакция. Получих сведения, за които трябваше да можем веднага да отреагираме и този човек да бъде под охрана. Факт е, когато се бием с мафията, тя се опитва да отговори обратно", коментира премиерът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.