Над хиляда украински войници, предали се в Мариупол, са прехвърлени в Русия

Над 1000 украински войници, предали се в Мариупол, са прехвърлени в Русия, за да бъдат извършени следствени действия срещу тях, съобщават руски медии. Ако информацията се потвърди официално, то ще попречи на и без това проблемaтичните мирни преговори между двете страни. 

Украйна иска да ѝ бъдат върнати всичките около 2000 защитници на металургичния комбинат "Азовстал" като част от размяна на пленници, но руски депутати настояха някои от войниците да бъдат съдени. 

На този фон продължават тежките боеве в Източна Украйна. Руските войски не са пробили все още отбраната на украинските сили. Това заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той постави под съмнение руските твърдения, че победата на Москва в Донбас е неизбежна. 

"Ситуацията на фронтовата линия не се е променила особено през последните 24 часа. Абсолютно героичната защита на Донбас продължава, горещите точки остават същите. На първо място, Северодонецк, Лисичанск и Попасна. Явно окупаторите не са вярвали, че съпротивата на нашите военни ще бъде толкова силна и сега се опитват да вкарат нови ресурси към Донбас. Същото е и в Херсон – вкарват нови части, за да задушат нашите действия. Повече от 31 хиляди руски войници вече са загинали в Украйна. Русия плаща с почти 300 живота всеки ден за една напълно безсмислена война срещу Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

 

На украинските военни може да се наложи да се оттеглят към по-силни позиции в Северодонецк, заяви днес губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай и  сподели, че очаква Русия да засили бомбардировките над Северодонецк и да предприеме още по-мащабна офанзива.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров пристигна на посещение в Анкара. Сред основните теми в срещата му днес с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу ще бъде износът на украинска селскостопанска продукция. Турция координира тясно сътрудничество с Русия и Украйна за възобновяване на износа на зърно от украинските пристанища. Планът, под ръководството на ООН, трябва да отвори безопасен морски коридор за преодоляване на глобалната продоволствена криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.