При инцидента загинаха трима души

Тежка катастрофа на жп прелез край гара Орешец, недалеч от Белоградчик. Трима души загинаха, а още няколко бяха ранени, след като влак удари камион. Загинали са двамата машинисти и шофьорът на камиона. Влакът е пътнически, пътувал по линията Видин-София. Кабината на ударения камион е смачкана до неузнаваемост, а локомотивът на влака се е напълнил с фракция от товара на камиона. Пътниците във влака разказват, че паднали от седалките при сблъсъка между двете превозни средства.

Снимка: Биляна Борисова, NOVA

Д-р инж. Бойчо Скробански, който е държавен инспектор по разследване и ръководител на СЗРПИЖТ, твърди, че причината за тежкия пътен инцидент е намалена видимост и на двамата участници в движението. Скоростта на влака била около 70 км./ч., която е допустима за участъка.

Влак помете камион във Видинско, загинаха машинистите и шофьорът

Снимка: Биляна Борисова, NOVA

Следователят от Националната следствена служба Иван Тренчев пък обясни, че са започнали незабавни действия по разследване, за да може да се назначат експертизи, които да отговорят на въпросите касае ли се за човешка грешка, или за техническа неизправност.

Иван Иванов е местен жител, който ежедневно минава през прелеза. Той разказа пред камерата на NOVA, че видимостта на влаковете в злополучния участък е много намалена - около 60-70 м. „Товарът е около 40 тона, самият камиона 15-20 тона, и става около 60 тона. Все едно се биеш в скала“, пресметна Иван Иванов.

Снимка: Биляна Борисова, NOVA

Движението е възстановено, а влакът и камионът са преместени от местопроизшествието. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.