Вярвам, че депутатите от ИТН имат потенциал да подкрепят нашето правителство, заяви премиерът

„Готови сме за правителство на малцинството. Няма да харчим пари без надзор". Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция на „Продължаваме Промяната", която започна, минути след като Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска управляващата коалиция.

„Правителство на малцинството в този случай е много по-добре, отколкото правителство, на което му се извиват ръцете”, каза още премиерът.

Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония

Преди това той обясни и какво се е случило по-рано днес в Министерския съвет.

„Министър Караджов от ИТН поиска увеличаване на бюджета с 3,6 млрд. и допълнително да бъдат платени на тези фирми, които в последните месеци бяха разследвани от министър Рашков. Когато казахме, че този бюджет е, за да намалим цените на бензина и дизела, те казаха, че няма да се съгласят, ако парите не отидат за тези компании. Днес им казахме в МС, че това няма да стане”, каза Петков. 

Премиерът заяви още, че първото напрежение с „Има такъв народ” се е появило, когато кабинетът не е дал първите искани 1,1 милиарда във връзка с ремонтите.

„Тогава направихме проверки и видяхме, че 80-90% от тези строежи са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлог, че са леки ремонти. Колегите от МРРБ знаеха, че това ще излезе като публична информация”, каза Петков.

И продължи с Антикорупционната комисия.

„Едно от големите обещания на коалицията беше да реформираме КПКОНПИ. Вече шест месеца тя се управлява от заместника на Цацаров. Идеята ни беше да сложим човек с добра репутация в борбата с корупцията”, обясни Петков. „Вече 6 месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. А те не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда и т.н. Е, няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона”, категоричен бе министър-председателят.

„Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които са ги дали, защото това са парите на всички нас. Затова искам да кажа, че правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, се спират истинските реформи, се спират законодателните реформи и най-голямата и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков”, каза Петков.

„Тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност - и като разбиране за икономика, и като разбиране за социална политика, и като разбиране за най-добрия начин за това България да се интегрира на международната сцена”, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Някои от вас в различни интервюта са ме питали къде е червената линия на „Продължаваме Промяната” и ние ясно сме заявявали, че тя е да не допуснем кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия”, каза още Василев. „Може да имаме различия какво е най-добре да се направи или как е най-добре да се подпомогнат фирмите и гражданите и за това как е най-целесъобразно да се разходва ресурсът, но не може да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и по това, че трябва да се упражнява ефективен контрол за всеки лев държавна пара”, заяви Асен Василев.

Премиерът отново върна темата към Закона за КПКОНПИ. 

„Имахме 2 основни цели. Първата – нов закон за КПКОНПИ. „Има такъв народ” каза, че искат да имат в КПКОНПИ специален борд от 4 човека, всяка партия да има човек в този борд и да се слага вето от всеки един, ако КПКОНПИ разследва група от хора, които от тяхна гледна точка не са правилните хора. Няма как да има инструмент, който да работи ефективно, когато някакви бордове могат да слагат вето кой да бъде разследван и кой не”, каза Петков.

Тогава от „Продължаваме Промяната” предложили да продължи дискусията по темата. Но за да не е начело заместникът на Цацаров, от партията мандатоносител предложили Бойко Рашков да бъде избран за шеф на Антикорупционната комисия. „Един безспорен лидер в борбата срещу корупцията”, определи го Петков.  

„КПКОНПИ до този момент единствено разследваше човека, който в последните няколко седмици разкри злоупотребите на границата между България и Турция. И ние сме готови в този момент, представете си, да оставим хората, това беше тяхното предложение към нас, да оставим хората, които разследват единствените ни реални постижения срещу корупцията, но да не дадем шанс на министър Рашков. Това за мен е явно нежелание за справяне с корупцията. И когато го съчетаете с 6 милиарда, които да се раздават на строителните фирми и не искате да има контролен орган, това е ясен знак, че тези 6 милиарда трябва да бъдат изхарчени по непрозрачен начин. Това за нас е червената линия”, каза Петков.

По темата актуализация на бюджета, премиерът каза, че тя е правена, за да се помогне на хората, които са имали най-голяма нужда от помощ. „Изведнъж идва ново искане от МРРБ за още 3,6 милиарда”, каза Петков. „Ще издържим. Всичко, което правим, го правим с принципите, в които вярваме. Няма да се отклоним и със стъпка”, заяви премиерът.

Петков смята, че правителство на малцинството няма да е зависимо от ГЕРБ и ДПС.

„Вярвам, че има хора в ИТН, които вярват в нашите принципи срещу корупцията. Те не разпознават министър Караджов, той не е бил с тях по площадите, той не беше част от ИТН. Той беше спуснат в последния момент от някакви незнайни сили. Вярвам в депутатите на ИТН, че имат потенциал да подкрепят нашето правителство”, каза Петков.

„Досега нямаше и четворна коалиция, нямаше и партия, която да не е свързана със старите структури. Откакто сме на власт всяка седмица ни се казваше, че това правителство ще падне, не е паднало. Вярваме, че България ще бъде променена и то от нас”, заяви Петков. От ПП нямат конкретни имена, с които ще бъдат сменени министрите от ИТН.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.