Това обяви Кирил Петков на пресконференция

Обещанията да реформираме КПКОНПИ ще се случат. Бойко Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България, обяви премиерът Кирил Петков.

„Едно от големите обещания на коалицията беше да реформираме КПКОНПИ. Вече 6 месеца тя се управлява от заместника на Цацаров - идеята ни беше да сложим човек с добра репутация в борбата с корупцията”, обясни Петков.

„Вече 6 месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. Не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда. Ето защо няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона за КПКОНПИ. Днес е денят на водораздела”, категоричен е министър-председателят.

Коментарът на Бойко Рашков

Силовият министър обясни, че вече близо година в МВР се провеждат упорити и целенасочени разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Бойко Борисов, свързано тясно с конкретни фирми, на които в противоречие с българските закони е било възложено изграждането на автомагистрали.

„В резултат на тези разследвания по категоричен начин се установи, че на тези фирми, стоящи близо до управляващите, близо до кабинета на Борисов, са отпуснати авансово между 50% и 80% от сумите, които е трябвало да бъдат разходвани от тези фирми в или за строителството по-скоро на различни пътища, включително АМ „Хемус”, обясни Рашков.

Той добави, че при тези разследвания са установени, че държавните средства не са вложени за изграждането на пътищата и в автомагистрала „Хемус”. „Те са разходвани за различни нужди като е доказано, че някои от фирмите са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми, използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и получавани от определени банки и са заминали в неизвестна посока. Става дума за бюджетни средства, на нашата държава”, каза вътрешният министър.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.