Вътрешният министър говори по време на пресконференция на „Продължаваме Промяната"

Вътрешният министър обяви, че се разследва корупционна схема, свързана с фирми за пътно строителство, близки до кабинета "Борисов".

„Вече близо година в Министерството на вътрешните работи се провеждат упорити и целенасочени разследвания  на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързани тясно с конкретни фирми, на които в противоречие с българските закони е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна. В резултат на тези разследвания по категоричен начин се установи, че на тези фирми, стоящи, още веднъж подчертавам, близо до управляващите, близо до кабинета на Борисов, са отпуснати авансово между 50 и 80% от сумите, които е трябвало е да бъдат разходвани от тези фирми „в” или „за” строителство на различни пътища, включително Автомагистрали „Хемус””. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков на пресконференция на „Продължаваме Промяната". Тя се провежда минути, след като Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията.

Рашков: МВР има нужда от по-високи заплати, нов автопарк и компютри

Рашков обясни какво е установило разследването. 

„Установихме при разследванията, че тези държавни средства не са вложени за изграждането на пътищата, не са вложени в изграждането на АМ „Хемус”. Изразходвани са за различни нужди. Доказано е, че някои от фирмите са получавали пари по-сложен път от банките чрез създаване на кухи фирми, използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени от определени банки и са заминали в неизвестни посоки. Става дума за средства на нашата държава. Не е ясно къде се намират и за какво се използват. Имаме данни, че част от тези фирми са вложили държавните средства в обекти, които удовлетворяват техни фирмени, лични и групови интереси", каза той. И бе категоричен, че още утре ще направи необходимото, за да може цялата информация да стане публично известна.

„Същевременно напоследък стана известно, че в Министерството на регионалното развитие се подготвя да се финансират същите фирми, без да се потърси сметка за тези огромни финансови ресурси, които до този момент са потънали там. Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин „изграждането на пътища”, заключи вътрешният министър.

Единствен обвиняем за пране на над 53 млн. лева от парите за строежа на магистрала „Хемус“ е футболният съдия Борислав Колев. Делото срещу него все още не е внесено в съда.

От ГЕРБ коментираха темата за NOVA: „Винаги, когато кабинетът на Кирил Петков е в криза, вадят Бойко Рашков, който лъже и хвърля в общественото пространство обвинения, без да посочи никакви доказателства за тях! Днешният случай е поредното доказателство за това”, твърдят от партията.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.