България три пъти е била с такова управление

Три правителствата на малцинствата е имала България от 1990-та година насам. Първото е на СДС с премиер Филип Димитров. Тогава то разполага със 110 депутатски гласа.

След тях пред този проблем се изправя  първото правителство на Бойко Борисов, което управлява със 117 собствени народни представители. Липсващите  4-ри гласа идват от други народни представители.

Кабинетът „Орешарски” е третият, който управлява без нужното мнозинство. За 121 гласа не му достига само един депутат.

България е на път да се  сдобие с тип управление познато като правителство на малцинството.

„Това означава, че няма да има постоянна подкрепа от повече от половината народни представители. Не е въпрос на време, а на издръжливост”, обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

„Продължаваме промяната”, БСП и „Демократична България” имат общо 109 депутати. Останалите партии – „Има такъв народ”, които напускат коалицията, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане” имат 131.

„Във всеки един момент, когато не е ясно мнозинството има съмнения за подкрепа, която не е безкористна”, коментира още доц. Киселова.

Според социолозите с излизането на ИТН от управлението, страната ни ще е поставена в сложна ситуация.

„ГЕРБ и СДС пак влизат през задния вход. Това, което прави Слави Трифонов, ще постигне обратното на това, което той казва. Това е парадоксът на тази ситуация”, заяви социологът Първан Симеонов.

„Не виждам политически интерес нито на „Възраждане”, нито на ГЕРБ, нито на ДПС, за да продължат живота на този кабинет в този му състав”, каза политологът Димитър Ганев.

Доц. Киселова обясни, че оттук нататък министрите, които Слави Трифонов обяви, че изтегля, трябва да подадат оставка.

„Тъй като министър-председателят заяви, че ще номинират г-н Рашков, това означава петима министри от правителството да бъдат сменени”, изчислява доц. Киселова.

При неясната ситуация дойдоха и прогнозите.

„Доколкото разбирам Петков не е склонен да подаде оставка, така че можем да очакваме процедура по вот на недоверие”, обясни доц. Киселова.

Сред възможните процедури:

„Ако цялото правителство реши да подаде оставка, ще влезем в процедури на ПП отново да се връчи мандата”, обясни Киселова.

След това да бъде връчен на втората по големина ПГ и на трета по избор на президента. Ако и в трите случая не бъде формирано ново правителство, президентът чак тогава разпуска 47-я парламент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.