Лидерът на БСП обяви, че тази вечер ще има лидерски коалиционен съвет

"Свикахме извънредно заседание на Изпълнителното бюро, ръководството на ПГ и министрите. Анализирахме спокойно ситуацията. В неделя свикваме Националния си съвет". Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция, малко след като Слави Трифонов съобщи, че ИТН напуска коалицията.

Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония

„За нас най-важно е да се приеме актуализацията на бюджета. Да се помогне на младите семейства, да се увеличат пенсиите, да се овладеят цените, да се подпомогнат земеделските производители”, каза Нинова.

„За нас избори сега означават още хаос, задълбочаване на кризата, неизвестност и несигурност”, каза още лидерът на БСП. 

„Подкрепяме политиката на кабинета „Петков” и борбата с корупцията. Подкрепяме и Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ”, каза още Нинова.

Тя подчерта, че от БСП не са настоявали за постове.

Нинова обяви, че тази вечер ще има лидерски Коалиционен съвет.  

Относно МРРБ и исканите пари за пътища, Нинова каза, че са предоставени вече 2 милиарда. „Според нас претенцията на колегите от ИТН за още 3 милиарда е невъзможна, необоснована, неаргументирана и би ощетила далеч по-важни плащания. 5 милиарда лева за 3-4 месеца са прекалено много за този бюджет”, каза Нинова.

Тя отказа да отговори дали БСП би подкрепило друго правителство в рамките на 47-омо НС, с друг премиер и с мандата на друга партия.  

„Това, което ни събира, въпреки различията, е споразумението за съставяне на правителството. Нека се придържаме към него”, каза лидерът на левицата.  

От БСП не се притеснявали от нови избори, намирали ги за „нелогични и вредни”.

„По време на преговорите за правителство, БСП постави 2 червени линии. Едната беше Република Северна Македония, втората – Истанбулската конференция. Излизането на ИТН не променя позициите на БСП. Няма да дадем съгласие за вдигане на ветото, докато Северна Македония не изпълнява условията по договора”, каза Нинова.

Оттук нататък от БСП се надяват да се започне със сериозните реформи. 

„Застигнаха ни много кризи, много време и сили хвърлихме, за да стабилизираме страната и да помогнем на домакинствата. Усилията ни са дали резултат, след като статистиката отчете ръст на БВП от 4%, ръст на индустриалното производство”, каза Нинова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.