Решението остава в ръцете на депутатите

Въпреки разпада в коалицията, часове по-рано Министерският съвет успя да приеме актуализацията на бюджета с антикризисните мерки. Сега всичко е в ръцете на депутатите и се очаква социалните мерки да бъдат одобрени, тъй като лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов заяви, че ще ги подкрепят. Най-голямата промяна с актуализацията ще е за пенсионерите. При тях добавката от 60 лв. вече се прибавя към основната сума, която получават. Освен това  пенсията им се увеличава с 10%. За да се облекчат потребителите за  високите сметки,  след увеличенията на цените.  ДДС-то на хляба пада на 0%, а на парното на 9%.

Часове преди излизането на ИТН от управляващата коалиция правителството даде ход на дългоочакваната актуализация на бюджета.

„Заедно тези мерки са безпрецедентни, 2 млрд. Хубавото е, че те не са проинфлационни, защото крайният дефицит остава на 4.1. Ние не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат нужда. С това този бюджет отива към парламента”, заяви премиерът Кирил Петков.

На тристранен съвет вицепремиерът Асен Василев обясни, че бюджет 2022 разполага и с фонд за оптимизация в държавната администрацията с размер около 300 млн. лв. 77млн от тях ще се пренасочат за Министерството на отбраната, заради направени съкращения. Подобен проект имало и в МВР.

„Когато има съкращения ще има повишаване на заплатите на хората, които ще останат в тези структури. В министерството на финансите също се очаква до няколко седмици да бъде обявено нещо подобно”, посочи Пламен Шалъфов от ПП.

И докато министърът на вътрешните работи Бойко Рашков беше  лаконичен по въпроса, заявявайки, че е доволен от парите за МВР.  Служителите на МВР готвят нов протест.

„В момента има нужда от назначаване на служители и  увеличаване  на щата предвид ангажиментите, които МВР е поело и е обещало да отстоява. Съкращаването по този начин, без визия и стратегия  - ще бъде същия – катастрофа”, категоричен е Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР.

От КТ „Подкрепа” припомнят, че съкращаване на служители вече е имало, но по думите им не и увеличение на възнагражденията.

„По-голямото притеснение ни е в това, че се приоритизират някои държавни служители. Управляващите вече казаха, че ще се увеличат заплатите на заетите в Министерския съвет, но няма да увеличат заплатите на хората в агенциите”, посочи Ваня Григорова.

Работодателите смятат, че реформи са необходими. „В годините редица нормативни уредби са отпаднали, а продължава да има цели звена и служители, които отговарят за тях , които стоят без да им се уплътнява дейността”, заяви Щерьо Ножаров от  Българската стопанска камара

Освен протести в МВР, за стачка се готвят и служители на Здравната каса. Там съкращения няма, но не се готвят и увеличения. „По същество означава колапс на здравната система, ако го искат управляващите - нека да продължават по същия начин”, подчерта Григорова.

Сега актуализацията остава в ръцете на депутатите. А предвид раздора в коалицията всички промени остават под въпрос.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.