Коментар на Калина Влайкова, доц. Татяна Буруджиева, Асен Григоров, Димитър Ганев, Кънчо Стойчев, Николай Хаджигенов, Петко Георгиев и доц. Петър Чолаков

Шест месеца след клетвата на кабинета „Петков” четворната коалиция се разпадна. Лидерът на „Има такъв народ” изтегли депутатите си от управлението. Официалният повод – актуализацията на бюджета и парите на държавата. Реалната причина, според премиера Кирил Петков, е номинацията на Бойко Рашков за шеф на Антикорупционната комисия.

Какви са сценариите за управление на страната в новосъздалата се ситуация? В ефира на „Здравей, България" темата коментираха Калина Влайкова, доц. Татяна Буруджиева, Асен Григоров, Димитър Ганев, Кънчо Стойчев, Николай Хаджигенов, Петко Георгиев и доц. Петър Чолаков.

„Ива Митева си представя да се случи нов кабинет в рамките на настоящия. Този мач беше игран през 90-те години с кабинет на Беров, което зависеше от плаващи мнозинства, до голяма степен от ДПС, както и от една външна групировка - „Мултигруп”, заяви журналистът Асен Григоров.

„Правителство на национално съгласие, експертни правителства и т.н. звучи по различен начин. В тази коалиция има доминираща партия и премиер с много ясни виждания. В правителство като сегашното е ясна политическата воля и посока, която се задава от партията, спечелила изборите”, добави той.

КРАЙ НА ЧЕТВОРНАТА КОАЛИЦИЯ: Какви са реакциите в НС

Доц. Татяна Буруджиева отбеляза, че за да се сформира правителство на малцинството, то то трябва да бъде гласувано от мнозинство.

„Този вариант с Беров е много труден за осъществяване, защото едно правителство на национално съгласие може да го подкрепят всички, но това не го прави възможно. Проблемът не е има ли възможност, а че няма друга партия, освен трите в коалиция, която иска „Продължаваме Промяната” да управлява”, коментира тя.

„Това, което можем да кажем към днешна дата е, че е направена първа сериозна крачка по посока на избори. За да се стигне до такива, има още, но първата сериозна от тях е направена”, смята Кънчо Стойчев.

„Вероятно ще се стигне до такива през различни перипетии. Всички опити да се забави този процес, ако е тръгнала топката да се търкаля в определена посока, ще бъде за сметка на този, които се опитва да го забави. Предполагам, че има достатъчно политици в парламента, които да го разбират”, посочи социологът.

Според доц. Петър Чолаков най-вероятният сценарий пред страната са предсрочни избори. „Това, което се наблюдава в момента, са взаимни обвинения между ПП и ИНТ, и то е в сценария да се прехвърли отговорността за "разтурването на седянката". Това няма да донесе допълнителни гласове нито на едните, нито на другите. Може би ще сплоти избирателите им, въпреки че те така или иначе се втвърдяват. Най-вероятният сценарий е предсрочни парламентарни избори. Оттук нататък въпросът е кой печели”, коментира той.

И добави: „На всички, които са в управлението, независимо че ИТН са тези, които "развалят седянката", ще им бъде приписан етикетът на част от един неуспешен проект”.

Криза в коалицията, ИТН напуска кабинета (ОБЗОР)

„Кабинет на малцинството се формира от партии, които нямат мнозинство в НС, но някой в крайна сметка там ги подкрепя. Сега, когато се хвърлят тези 4 оставки, трябва да има някакво мнозинство, което да приеме персоналните промени. Въпросът е има ли някоя формация от опозицията, която да  подкрепи тези промени”, смята Димитър Ганев.

„Първото, на което се разчита, е да се разцепи групата на ИТН. Не можем да кажем дали в момента има такива сигнали. Другият вариант са ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. Не виждам политическа логика някой да крепи този кабинет, предвид последните 6 месеца”, каза политологът.

Журналистът Петко Георгиев пък смята, че Слави Трифонов не е преценил правилно момента за оттегляне от коалицията. „Откакто е създадено това правителство, се говори, че в определен момент той ще се оттегли от него. Не прецени обаче момента, защото аргументите му са страшно фалшиви. За РСМ – няма реален такъв. Не били вдигнали командировъчните на МВнР – ще си разплетем чорапите за тази работа. Вярно, на пътищарите дали повече пари от тези, които не могат да отчетат и досега”, коментира той.

„30 години ни лъгаха, че България няма алтернатива на руския газ. Тези хора намериха такава за две седмици и за още две го докараха в България. За мен ключовият момент е дали това управление, в което финансовият министър и премиерът играят ролята, която играят в момента, ще доживее до пускането на газовата връзка с Гърция”, добави Георгиев.

Митева: Избори не са нужни, трябва да опитаме с нов кабинет

Журналистът Калина Влайкова също не смята, че може да има правителство на малцинството.„Дори да има някакви краткосрочни конфигурации, дори да се появят добронамерени, национално отговорни, готови да спасяват партии и субекти, това би било краткосрочно”, категорична е тя.

„При нас нещата са такива – ще се мъчим, ще е дълго и ще е много мъчително. По въпроса дали е възможно правителство на малцинството - закриването на спецовете мина с един глас повече”, посочи Николай Хаджигенов.

„Член на сегашната коалиция в предишното НС каза, че правителство на малцинството означава неустойчивост, което е дискусионно, но е някаква принципна позиция. Така че не е възможно да има такова правителство”, смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.