С партньорски служби разкрихме няколко схеми за телефонни измами, заяви Петър Тодоров

„Отчитаме намаляване на престъпността с 5% за последните пет месеца спрямо същия период на миналата година. С 4 пункта повече е разкриваемостта на престъпленията”. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров на отчет за работата и реформите в МВР.

По отношение на някои видове престъпления - като търговия с наркотици и кражби - разкриваемостта е със съответно 10 и 6 на сто по-висока. "По отношение на кражбите на автомобили - имаме повишаване на тези престъпления и нашите усилия са насочени в този сегмент на конвенционалната престъпност. За целта проведохме няколко специализирани акции, след които имаме над 10 досъдебни производства", посочи главният секретар. 

По думите му през май, със съдействието на партньорски служби, са разкрити няколко схеми за телефонни измами, действали на територията на Чехия и Гърция. Доказани са престъпления за крупни суми. 

МВР отчита ръст на катастрофите и загиналите на пътя. Една от причините може да е падането на COVID мерките. Само за май са станали над 590 катастрофи с 35 загинали и над 700 пострадали. За да бъде преодоляна тази тенденция, МВР изкарва повече сили на пътя. Купени са и още 200 камери.

Регистрирани са повече пожари в сравнение с миналата година - над 15 000.

Тодоров отчете над 38 000 опита за незаконно преминаване на границата от началото на годината. Този процес ескалира през април и най-видимо на границата с Турция, каза главният секретар. Така местата за задържане в Дирекция "Миграция" са били пълни над 100 процента. Затова е и задействан извънреден план за действие. На границата са изпратени вече и военни. Миграционният натиск е овладян и заетостта в домовете на дирекция „Миграция“ вече е около 20 процента. 

От началото на войната в Украйна у нас са влезли над 314 000 украински граждани, напусналите са над 235 000.  В момента у нас има малко над 78 000 украински граждани, посочи Тодоров, цитиран от БТА. Той отчете, че за кратко време МВР е изградило работни места за обработка на документите на пристигащите от войната. В този процес са участвали над 1700 служители. 

"Провели сме 87 полицейски операции за първите 5 месеца на годината. От тях 10 са в партньорство с други служби", заяви директорът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ Калин Стоянов. 

ГДБОП разследва злоупотреба с пари от еврофондове. Иззето е голямо количество документи, свързани със сделки за тежкотоварна техника. Стоянов посочи, че са разбити няколко незаконни лаборатории за наркотици, задържани са десетки килограми незаконни вещества.

За първите пет месеца на годината ГДБОП е задържала над 33 милиона къса незаконни цигари без бандерол. Разбити са и няколко фабрики за производство на тютюневи изделия.

Една от най-големите акции е била с Испания за престъпления в три испански провинции. Отделът за киберпрестъпност е установил десетки компютри с нелегално съдържание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.