Според вицепрезидента Петков може да успее, ако предлага силни решения и търси мнозинство в името на страната

Предсрочни избори няма да бъдат прецедент, но в тази ситуация България няма нужда от това. Коментарът е на вицепрезидента Илиана Йотова във връзка с актуалната политическа обстановка. Според нея пред министър-председателят Кирил Петков има две важни задачи: да защити актуализацията на бюджета и да бъде достатъчно убедителен, ако се стигне до представяне на нова формула за правителството. 

Митева: Избори не са нужни, трябва да опитаме с нов кабинет

Йотова не изключи и вариант за съставяне на плаващо мнозинство. „Аз съм голям противник на това народните представители да станат бройки. Всеки един от тях идва със собствените си позиции. Да ги преместваме като килограми и грамчета от едното място на другото ми се струва достатъчно обидно и унизително. Ние вече преживяхме една такава ситуация, бих казала - доста тежка, по времето на правителството на Орешарски. Не смятам, че България има интерес да се връщаме към това. Има много страни, в които предсрочните избори са решение, но за съжаление ние не сме в ситуация, в която можем да си го позволим”, коментира вицепрезидентът.

И предупреди - “Има много страни, в които предсрочните избори са решение, за съжаление не сме в ситуация, в която можем да си го позволим”.

Че няма да има избори се надяват и тези, които останаха в управлението. 

Манолова: Олигархичния и крадлив модел на Борисов може да бъде реабилитиран

“Надявам се, че ще се намерят съмишленици, защото аз също мисля, че би било  доста рисково за България да тръгне в момента към  избори”, каза образователния министър Николай Денков.

“Въпросът е кой иска да бъде с нас на страната на България и кой иска да прави шоу”, заяви министърът на иновациите Даниел Лорер.

Единство демонстрираха и лидерите на трите партии, които останаха в управлението. След коалиционен съвет до късно снощи, те излязоха пред медиите рамо до рамо. 

 

 

“Няма да допуснем заради его и задкулисие или нещо друго, България да влезе в спирала от избори в точно този момент на война. Ние всички сме единни  казваме „не , на хаоса” и да – заедно срещу корупцията”, категоричен бе премиерът Кирил Петков.

Ако трите партии се задържат начело на държавата, ще трябва да се справят с прокарването на антикорупционната реформа и да гарантират със законодателни реформи усвояването на парите по Плана за възстановяване.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.